Čokoláda a rybíz je kombinace, která se moc často nevidí. Poté, co jsem slupla čokoládový koláč s rybízem, musím rozhodně konstatovat, že je to velká škoda. Lehce nakyslý rybíz dodává chuti hořké čokolády ten správný říz a vůbec, uznejte sami. Jak si čokoládový koláč s rybízem upéct, se dozvíte v článku s receptem. 🙂
Budete potřebovat:
- 100 gramů čokolády na vaření nebo hořké čokolády
- 50 gramů másla
- 75 gramů špaldové mouky
- 3 vejce
- lžička prášku do pečiva
- volitelně cukr na oslazení (čokoláda je ale sladká dost, takže já nesladila)
- 2 hrsti rybízu
Jak na to:
- Nejprve rozpustíme ve vodní lázni čokoládu nalámanou na čtverečky a máslo, dokud nevznikne hladká hmota. Necháme ji trochu vychladnout, ale ne natolik, aby nám zase ztuhla.
- Mezitím oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Ke žloutkům vmícháme mouku s práškem do pečiva (a cukr, pokud sladíte) a pak přidáme i čokoládovou hmotu.
- Nakonec vmícháme sníh a do těsta ještě přimícháme rybíz. Trochu rybízu si nechtejte stranou z dekorativních důvodů. 🙂
- Formu na koláč vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme sádlem a vysypeme kokosem, aby se nám spodek koláče nepřipálil. Těsto nalijeme do formy a posypeme zbytkem rybízu.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů zhruba 40 až 50 minut. Pozor, koláč je tmavý, takže na něm jde hůře poznat, kdy už je hotový a kdy naopak připálený. Doporučuju ho hlídat a občas do něj píchnout špejlí.
Přejeme dobrou chuť!