Čokoládový koláč s rybízem

Čokoláda a rybíz je kombinace, která se moc často nevidí. Poté, co jsem slupla čokoládový koláč s rybízem, musím rozhodně konstatovat, že je to velká škoda. Lehce nakyslý rybíz dodává chuti hořké čokolády ten správný říz a vůbec, uznejte sami. Jak si čokoládový koláč s rybízem upéct, se dozvíte v článku s receptem. 🙂

 

Budete potřebovat:

  • 100 gramů čokolády na vaření nebo hořké čokolády
  • 50 gramů másla
  • 75 gramů špaldové mouky
  • 3 vejce
  • lžička prášku do pečiva
  • volitelně cukr na oslazení (čokoláda je ale sladká dost, takže já nesladila)
  • 2 hrsti rybízu

 

Jak na to:

  1. Nejprve rozpustíme ve vodní lázni čokoládu nalámanou na čtverečky a máslo, dokud nevznikne hladká hmota. Necháme ji trochu vychladnout, ale ne natolik, aby nám zase ztuhla.
  2. Mezitím oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  3. Ke žloutkům vmícháme mouku s práškem do pečiva (a cukr, pokud sladíte) a pak přidáme i čokoládovou hmotu.
  4. Nakonec vmícháme sníh a do těsta ještě přimícháme rybíz. Trochu rybízu si nechtejte stranou z dekorativních důvodů. 🙂
  5. Formu na koláč vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme sádlem a vysypeme kokosem, aby se nám spodek koláče nepřipálil. Těsto nalijeme do formy a posypeme zbytkem rybízu.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů zhruba 40 až 50 minut. Pozor, koláč je tmavý, takže na něm jde hůře poznat, kdy už je hotový a kdy naopak připálený. Doporučuju ho hlídat a občas do něj píchnout špejlí.

Přejeme dobrou chuť!

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.