Čokoládovo-tvarohový dort z ricotty

Podzimní mrazíky a chlad pomalu přebírají vládu nad babím létem a brzy nastanou krátké dny a pošmourno. Má to ale i svá pozitiva – večery trávené u knihy nebo filmu, zachumlaní v dekách s hrnkem lahodné horké kávy, to nezní špatně. A k tomu se samozřejmě vždy hodí nějaká ta mlska. O víkendu po večerech jsem mlsala famózní čokoládovo tvarohový dort z ricotty s čokoládovou polevou posypaný vlašskými oříšky a ani mi nebylo líto, že léto končí. Navíc vůbec nepoznáte, že je bez lepku a bez cukru. Recept najdete v článku. 

 

Co budete potřebovat:

na korpus:

  • 5 vajec
  • 100 gramů másla
  • 50 gramů hořké čokolády nebo čokolády na vaření
  • 2 lžíce medu nebo cukru
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce polohrubé nebo pohankové mouky (bezlepková varianta)
  • prášek do pečiva
  • 1 dcl vlažné vody
  • 1 lžíce holandského kakaa

na tvarohovo-ricottovou náplň:

  • 1 plnotučný tvaroh v kostce
  • 1 kelímek ricotty
  • 1 kelímek pomazánkového másla
  • půl kelímku zakysané smetany
  • 2-3 lžíce medu nebo cukru
  • 1 lžíce holandského kakaa

čokoládová poleva:

  • půl kelímku zakysané smetany
  • 50 gramů hořké čokolády nebo čokolády na vaření
  • nasekané vlašské oříšky na posypání

 

Jak na to:

  1. Nejdříve si připravíme korpus. Oddělte žloutky a bílky a z bílků ušlehejte sníh.
  2. Rozpusťte čokoládu s máslem ve vodní lázni. Až směs trochu vychladne, smíchtejte ji se žloutky a medem nebo cukrem.
  3. Přimíchtejte kokos, mouku, prášek do pečiva, kakao a rum a nakonec i sníh z bílků. Pokud je těsto příliš tuhé, zvláčněte ho trochou vlažné vody.
  4. Těsto vlijte do formy na dort, kterou si předem vymažte a vysypte nebo vyložte pečicím papírem, a pečte 15 až 20 minut při 180 stupních.
  5. Mezitím v míse smíchejte ricottu s tvarohem, zakysanou smetanou a pomazánkovým máslem. Oslaďte dle svých preferencí medem nebo cukrem.
  6. Tvarohovou směs rozdělte na poloviny. První polovinu natřete na korpus, druhou polovinu smíchejte s kakaem, rozprostřete ji na předchozí bílou vrstvu a uhlaďte.
  7. Nakonec si připravte polevu. Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a smíchejte ji se zakysanou smetanou. Polevu natřete na vrch dortu a posypte nasekanými vlašskými oříšky.
  8. Dejte do lednice vychladit a pak hurá do toho.

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *