Dvoubarevný koláč

O víkendu jsem pekla stylem, co dům dal. A protože toho moc nedal, musela jsem dost improvizovat. Výsledek byl ale skvělý, chutný a ještě navíc zdravý. Taky rádi mlsáte bez cukru a lepku? Pak si upečte tenhle jednoduchý dvoubarevný koláč. Recept najdete v článku. 🙂

Arabika versus Robusta

Arabika. Robusta. Jsou to dva často užívané pojmy ve světě kávy, přesto mnoho lidí netuší, jaký je mezi nimi rozdíl. Pojďme to v tomto článku napravit a říct si vše podstatné, co o arabice a robustě potřebujete vědět, abyste se v kávomilské hantýrce neztratili. 🙂

Bezlepkový hruškový makovec

Jelikož si já a lepek moc nesedíme a bez různých mlsek a sladkostí bych se neobešla, hledám způsoby, jak péct zdravě, bez cukru a bezlepkově. Tenhle hruškový makovec byl dalším mým experimentem a dopadl výborně. Nevydržel ani jeden den. Zkuste si ho upéct taky podle tohoto jednoduchého receptu. 🙂

Bezlepkový kakaovo-banánový chlebík

Poslední dobou ráda experimentuju s pečením bez lepku a bez cukru, zdravě a jednoduše. Možná to nezní moc chutně, ale to byste se divili. Tenhle kakaovo-banánový chlebík, který právě mlsám ke kávě, je toho důkazem. Vyzkoušejte ho taky podle tohoto snadného receptu. 🙂

Seznamte se s neprůstřelnou kávou

Už jste někdy slyšeli o „bulletproof coffee“ neboli o neprůstřelné kávě? Možná to bude znít divně, ale je to vlastně káva, do které přidáte zdravé tuky – kokosový olej a máslo. K čemu je to dobré, jak si takovou kávu připravit a proč je kolem neprůstřelné kávy takový humbuk? Dozvíte se v článku. 🙂

Taje kostarické kávy

Už jste někdy ochutnali kávu z tropické Kostariky? Ať už je to, jak chce, pojďme se do této překrásné země střední Ameriky vydat a říct si víc o kávových zrncích, která odtud vyvážejí do celého světa. Pojďme si říct o tajích kostarické kávy. 🙂

Makovec se švestkami a sněhem

Zase jsem dostala chuť na mák. Navíc venku poprchává a babí léto nám pomalu končí, takže je ideální čas upéct si něco dobrého ke kávě. Dnes pro vás mám jednoduchý a zdravý makovec se švestkami a sněhovou čepicí. Mrkněte na recept a vyzkoušejte ho taky, je výborný. 🙂

Jednoduché kokosky ke kávě

Jsou velice jednoduché, rychle hotové, zdravé, voní po kokosu a skvělel se hodí ke kávě. O čem je řeč? No přece o kokoskách, které jsem tento víkend mslala ke své oblíbené filtrované kávě. Ochutnejte je taky, nebudete litovat. Mrkněte na recept. 🙂

Taje kolumbijské kávy

Kolumbie, tajemná země vůní v Jižní Americe, je jednou z velmocí plantážní kávy. Zvláště arabice se zde daří a já se vsadím, že už jste někdy kolumbijská zrnka ve svém šálku ochutnali. Pojďme si tedy o kávě z Kolumbie říct víc a poodhalit trošku z jejich tajemství. 🙂

Taje keňské kávy

Říká se, že Afrika je kolébkou kávy. My se po Etiopii vypravíme do dalšího koutu černého kontinentu, a to do Keni, abychom se dozvěděli víc o kávě, která se tam pěstuje a která může urazit dlouhou cestu až do našich kaváren a domovů. Takže… jaké jsou taje keňské kávy? 🙂