Je tu léto a nabízí se mlsání něčeho kapku víc osvěžujícího. Já se tentokrát pustila do pečení banánovo-citronového chlebíčku s mákem, ve kterém nenajdete žádný cukr. Jen se po něm zaprášilo, je to sympaťák a navíc zdravý. 🙂 Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
- 3 vejce
- 1 velký zralý banán
- 15 datlí
- 5 velkých lžic slunečnicového oleje
- 1 velký citron nebo dva malé
- 260 gramů špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- trochu mléka
- 3 lžíce máku
Jak na to:
- Předem na pár minut máčejte datle v horké vodě, aby změkly. Poté je vyjměte z vody, nakrájejte na malé kousíčky a spolu s oloupaným a nakrájeným banánem je rozmixujte do hladké hmoty. Pokud to jde ztuha, přijdejte trochu vody.
- K této sladké hmotě, která vám chlebíček osladí místo cukru, přimíchejte tři vejce, přidejte slunečnicový olej a důkladně rozšlehejte.
- Omyjte citron, vymačkejte z něj šťávu a kůru nastrouhejte. Oboje přimíchejte k tekuté směsi.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a mák a tuto sypkou směs postupně přimíchávejte do tekuté směsi, dokud se obě nespojí v těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, pomozte si mlékem, kterým si těsto naředíte.
- Formu na chléb nebo hluboký srnčí hřbět vymažte a vysypejte kokosem či moučkou a vlijte těsto.
- Dejte péct asi na 50 až 55 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
- Chlebíček je výborný buďto samotný nebo s medem, nutelou či čerstvým máslem.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉