Vánoce už jsou skoro za dveřmi, ale možná ještě nemáte napečeno nebo hledáte inspiraci na cukroví, které by mohlo oživit váš každoroční vánoční repertoár. Jedním z mých nejoblíbenějších kousků je Išelské cukroví, protože kombinaci kakaového křehkého těsta slepeného Nutellou, politého čokoládou a s mandlí nebo vlašským ořechem uprostřed prostě neodolám. V článku najdete recept. 🙂
Co budete potřebovat:
- 210 gramů hladké mouky
- 70 gramů práškového cukru
- 1 lžíce holandského kakaa
- 140 gramů rozměklého másla
- 40 gramů pomletých ořechů (lískových nebo vlašských)
- 1 balení vanilkového cukru
- půl lžička skořice
- Nutella
- mandle zbavené slupky a rozpůlené nebo vlašské ořechy
- čokoláda na vaření
- kokosový olej
Jak na to:
- Na vále zpracujte mouku, cukr, vanilkový cukr, skořici, kakao, máslo a rozemleté ořechy do těsta. Poté ho dejte do lednice vychladit.
- Předtím, než se pustíte do válení a vykrajování, si těsto vyndejte z ledničky, ať trochu povolí. Vyvalujte asi půl milimetru tenké těsto a vykrajujte z něj srdíčka či kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Cukroví pečte asi 5 až 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud není těsto hezky voňavé. Jelikož je kakaové, jde poměrně těžko odhadnout, kdy už je upečené, takže pozor, abyste ho nespálili.
- Nechte cukroví vychladnout a pak je slepujte pomocí Nutelly. Išelské je hodně křehké, takže opatrně, aby se vám nelámalo.
- Nakonec si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a cukroví do něj kousek po kousku z poloviny namočte, odkládejte na plech s pečicím papírem a hned nahoru dejte rozpůlenou mandli nebo vlašský oříšek.
- Je hotovo, nechte čokoládu ztuhnout a pak dejte išelské odležet do Štědrého dne.
Přeju krásné Vánoce. 😉