Dripper (nebo také překapávač, V60, chytráček…) je další oblíbenou alternativní metodou přípravy kávy, která funguje na jednoduchém, zato efektivním principu filtrace. Připravíte si v něm skvělou překapávanou kávu, a i když to není žádná věda a káva je hotová vcukuletu, celý proces přípravy vás bude zaručeně bavit. V článku se o dripperu dozvíte vše, co potřebujete vědět, včetně návodu, jak si ve V60 připravit tu nejlepší kávu. Pojďme se do toho pustit. 🙂
Ať už se setkáte s názvem dripper, V60, coffee dripper nebo taky clever dripper či chytráček, poslední přezdívka vám napoví, že se jedná o opravdu chytrou metodu přípravy kávy, která je založená na filtrování kávy přes papírový filtr. Jednoduchost a skvělá výsledná káva řadí dripper mezi nejvyhledávanější alternativní metody přípravy. Navíc je tenhle elegantní krasavec předchůdcem dnešních moderních překapávačů.
Dripper, který vám vzhledem nejspíš připomene porcelánový, skleněný nebo plastový hrníček s podšálkem, se do celého světa rozšířil z asijských zemí. Je to moderní metoda, která má však pár desítek let historie za sebou, vznikla na počátku 20. století. Díky „podšálku“ se dripper dá postavit na konvici, šálek nebo hrnek a mezi ně se vkládá filtr. Uvnitř dripperu je otvor, kterým skrze filtr protéká káva dolů, zatímco lógr zůstává v papírovém filtru, a také drážky, které přidržují filtr na místě a odvádí vzduch. Jednoduché, ale neskutečně praktické. 🙂
Nejzásadnějším faktorem při výběru dripperu pro vás nejspíš bude velikost dripperu a také materiál, z kterého je vyrobený. Většina dripperů je k dispozici ve velikosti 1, ve které si připravíte 1 až 2 šálky kávy, a ve velikosti 2, ve které připravíte 3 až 4 šálky kávy, a můžete vybírat z překapávačů vyrobených z keramiky, plastu, oceli či skla. Před koupí tedy zvažte, kolik šálků naráz budete s dripperem připravovat a jaký materiál je vám nejpříjemnější. Pokud však váháte, snad pomohou tyto tipy. 😉
Nejznámější (a také kvalitní a ověřenou) značkou u nás jsou drippery Hario. Tato japonská firma také vyrábí veškeré příslušenství (nejen) k dripperům a speciální filtry do dripperů.
Hledáte-li dobrý poměr mezi cenou a kvalitou a zároveň máte rádi klasiku, můžete rovnou přestat hledat a sáhnout po nejoblíbenějším a nejprodávanějším dripperu Hario V60, který stále kraluje i v kavárnách nabízejících také filtrovanou kávu. Ptáte se, proč zrovna název V60? Ona šedesátka v názvu značí úhel 60° typický právě pro Hario překapávače, který vytváří typický tvar písmene V. Dalším typickým rysem pro Hario drippery jsou vroubky z vnitřní strany překapávače, které svádí kávu do spodní části.
Nejklasičtějším z klasických je keramický Hario V60, který je dostupný ve velikosti 1 i velikosti 2 a kromě tradiční bílé také v různých barevných variacích: červené, tyrkysové, růžové a černé.
Pokud vás láká spíše nerezové provedení dripperu Hario V60, pak vám určitě padne do oka tenhle černý elegán vyrobený z matné oceli.
Dáváte-li ale přednost plastu jakožto materiály, ani zde vás Hario nezklame. Plastová verze Hario V60 dripperu je opět k dispozici ve velikosti 1 a ve velikosti 2.
Nebo to rovnou chcete všechno komplet v jednom? Pak vás potěší tento set, ve kterém najdete Hario V60 keramický dripper v tradiční bílé barvě a o velikosti 2, skleněnou karafu, 10 kusů papírových filtrů do začátku a odměrku.
Pořád zůstaneme u japonské firmy Hario, tentokrát ale opustíme tradiční vzhled dripperu. Hario V60 Drip Decanter je pořád dripper, ale má modernější vzhled, ekonomické a minimalistické provedení a je kompaktnější. Kromě samotného „šálku“ typického pro dripper je však jeho nedílnou součástí i skleněná nádoba, do které se filtruje káva. Je to vlastně takový šikovný kříženec dripperu a chemexu.
Ve firmě Barista & Co se rozhodli pro to nejminimalističtější řešení ze všech. Z dripperu osekali vše, co tam být nemusí, a výsledkem je wall-free dripper, neboli překapávač bez stěn. Barista & Co Corral Pour Over je vyrobený z nerezové oceli, nevyžaduje skoro žádnou údržbu, je to vyladěný designový kousek a oproti běžnému dripperu vám u něj nehrozí, že se papírový filtr přilepí ke stěnám. Pořídit si jej můžete ve stříbrné, měděné či černé.
Oproti klasickému dripperu spojuje chytráček, někdy také známý jako Mr Clever Dripper opět od firmy Hario, nejen výhody dripperu, ale také french pressu. To znamená dvě věci: filtrovaná káva je naprosto čistá a bez zbytků sedliny a díky ventilu můžete kávu v papírovém filtru louhovat, jak dlouho chcete. Ventil nepropustí kávu dřív, než chytráček posadíte na šálek či konvici, umožňuje tak kávu extrahovat rovnoměrně a potěší výslednou jemnou chutí.
Bez papírových filtrů si však v dripperu kávu nepřipravíte, je potřeba je zakoupit zvlášť, pokud nejsou součástí balení, a pak dokupovat znovu a znovu. Prodávají se po 100 kusech a stojí kolem 1 koruny za kus. Dejte si jen pozor, zda kupujete tu správnou velikost, aby odpovídala velikosti vašeho dripperu. Pro Hario V60 o velikosti 1 jsou určené tyto papírové filtry, pro Hario V60 o velikosti 2 přidejte do košíku tyto filtry.
A co vy? Už jste někdy dripper vyzkoušeli? Podělíte se s námi o svoje postřehy, tipy a rady? 😉
Při výběru mezi french press a nebo dripperu z čeho je kafe lahodnější?
Pěkný den, Lucie,
řekla bych, že tady to spíše závisí na kávě, kterou zvolíte. Pokud vyberete nějakou, která není příliš kvalitní nebo vám její chuťový profil nevyhovuje (je na vás příliš hořký nebo příliš nakyslý), pak je úplně jedno, jestli máte french press nebo drahý kávovar za dvě stě tisíc. 🙂
Obě metody jsou velice jednoduché a ani jedna vám nepřipraví špatnou kávu. Výhodou obou metod je rychlost a jednoduchost přípravy. Nevýhodou french pressu bývají malé částečky kávové sedliny v kávě. Nevýhodou dripperu zase nutnost dokupovat papírové filtry. Zvolte si tu, která je vám sympatičtější a pusťte se do experimentování. Chvíli trvá, než si celý proces vyladíte sobě na míru, ale pak to stojí za to. Osobně používám aeropress a nemůžu si alternativní přípravu kávy doma vynachválit. 😉
Držím palce při výběru a přeji krásný advent,
Markét