Makovec se švestkami a sněhem

Zase jsem dostala chuť na mák. Navíc venku poprchává a babí léto nám pomalu končí, takže je ideální čas upéct si něco dobrého ke kávě. Dnes pro vás mám jednoduchý a zdravý makovec se švestkami a sněhovou čepicí. Mrkněte na recept a vyzkoušejte ho taky, je výborný. 🙂

Co budete potřebovat:

  • 2 banány
  • 3 vejce
  • 100 gramů namletého máku
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • lžička jedlé sody
  • 3 velká jablka
  • 2 až 3 velké hrsti švestek
  • špetka skořice
  • med nebo cukr doslazení
  • 2 bílky
  • 1 až 2 lžíce cukru
  • trocha kokosu na ozdobu

Jak na to:

  1. Oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo. Vložte je cedníku, ze kterého vám nikam nevypadnou, a vymačkejte z nich šťávu. Pozor, šťávu nevylévejte, ponechejte si ji, protože ji pak budeme vzápětí potřebovat.
  2. Rozmačkejte banány, přidejte k nim 3 vejce a ušlehejte do hladké hmoty.
  3. Pak vmíchejte mák, jedlou sodu, sladkou šťávu z jablek a mouku. Pokud je těsto moc řídké, zahustěte další lžící mouky, a pokud sladíte více než já, přidejte med nebo cukr podle chuti.
  4. Formu na dort nebo koláč vysypeme nebo vyložíme pečicím papírem a vlijeme těsto. Navrch rovnoměrně rozprostřeme nastrouhaná jablka a na ně vyskládáme švestky, jednu vedle druhé zbavené pecky a přepůlené tak, aby pokryly celý povrch makovce. Trochu je oslaďte cukrem nebo ochuťte skořicí.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů okolo dvaceti minut.
  6. Mezitím si připravte sníh. Ušlehejte dva bílky s jednou až dvěma lžícemi cukru.
  7. Po dvaceti minutách pečení makovec vyndejte z trouby a navrch rozprostřete sníh z bílků. Jemně ho ozdobte strouhaným kokosem. Znovu ho dejte do trouby a pečte asi dalších deset minut. Pokud vám sníh začne příliš hnědnout, můžete ho přikrýt pečícím papírem.

Přejeme dobrou chuť. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.