Koláč s rebarborou a drobenkou

Léto je v plném proudu a urodila se nová rebarbora. Hned jak jsem ji uviděla, dostala jsem chuť na nějaký dobrý křehký koláč právě s rebarborou. A tak jsem se do toho pustila. Koláč byl skvělý. Mrkněte na recept. 😉

Co budete potřebovat:

na koláč:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • špetka soli
  • 150 gramů rozměklého másla na kousky
  • několik řapíků rebarbory (já měla spíše menší velikosti ze zahrádky a použila jsem jich asi sedm)

na drobenku:

  • 50 gramů rozměklého másla
  • dvě až tři lžíce cukru moučka (podle toho, jak moc sladíte)
  • 4 lžíce hrubé mouky

 

Jak na to:

  1. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehaná vejce, skořici, hřebíček a sůl. Nakonec do těsta zapracujeme i kousky másla. Pokud bude těsto pořád lepkavé, přidejte více mouky. Z těsta by vám měl jít vytvarovat bochánek, který pak (pokud máte čas, samozřejmě) dejte na hodinu do ledničky „odpočinout“, aby bylo ještě křehčí.
  2. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky. V misce je promíchejte s hnědým cukrem, aby nechutnala rebarbora příliš kysele.
  3. Těsto vyndejte z ledničky a vmačkejte ho na dno formy na koláč o průměru 23 centimetrů, kterou jste předtím vyložili pečícím papírem. Těsto přimáčkněte i k okrajům a na dně propíchněte vidličkou. Nasypejte na něj rovnoměrně rebarboru, kterou ještě můžete pocukrovat.
  4. Teď už zbývá jen připravit drobenku. V míse utřete máslo, cukr a mouku, dokud nevznikne ta správná drobivá a voňavá drobenka. Tu potom nasypte na rebarboru.
  5. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi dvacet až dvacet pět minut.

Přejeme dobrou chuť. 😉

 

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.