Kokosová buchta patří mezi klasiku. Když nevím, co si kekávě upéct dobrého, sáhnu vždycky po ní, protože je jednoduchá, vláčná a nikdy nezklame. Nejradši na ní mám ale polevu z čokolády a zakysané smetany.
Co budete potřebovat?
1 vejce
230 gramů cukru krystal (může být i hnědý cukr)
3 velké lžíce holandského kakaa
250 gramů polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
75 gramů strouhaného kokosu
100 ml mléka
1 tabulka hořké čokolády nebo čokolády na vaření (100 gramová)
1 kelímek zakysané smetany
Jak na to?
Smíchejte vejce s cukrem, dokud nezískáte hladkou hmotu bez hrudek.
V jiné míse smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva a tuto sypkou směs postupně přimíchejte k tekuté směsi a podle potřeby těsto řeďte mlékem.
Nakonec přimíchejte kokos a nalijte těsto na menší vymazaný a kokosem či polohrubou moukou vysypaný plech. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Až je buchta upečená, nechte ji vychladnout a mezitím si připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte tabulku čokolády, sundejte ji z plamene a přimíchejte k ní zakysanou smetanu. Měla by vám vzniknout světle hnědá poleva, kterou rozetřete na vychládlou buchtu. Celé dílo můžete dát do ledničky, ať poleva stuhne, ale není to nutné. A je hotovo.
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)