Švestkový koláč s drobenkou

Švestek je teď všude plno, tak jsem si na cyklovýletě nasbírala pořádnou hromadu a pustila se do pečení. Výsledkem je tenhle báječný linecký koláč provoněný ořechy, zdobený švestkami a zasypaný pořádnou vrstvou máslové drobenky. Dali byste si ke kávě taky? V článku najdete recept. 🙂

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 2 vejce
  • 50 gramů třtinového cukru
  • 70 gramů rozpuštěného másla
  • 200 gramů hladké (klidně i špaldové) mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • lžička skořice
  • 50 gramů umletých lískových ořechů
  • asi 10 švestek

na drobenku:

  • 100 gramů hladké mouky
  • 50 gramů povoleného másla
  • 40 gramů třtinového cukru

Jak na to:

  1. V míse utřete vejce s cukrem a rozpuštěným máslem.
  2. V další míse si smíchejte sypké ingredience: mouku, prášek do pečiva, skořici a umleté ořechy.
  3. Sypkou směs postupně přimíchávejte k té tekuté, dokud vám nevznikne tužší těsto.
  4. Těsto rovnoměrně namačkejte na dno koláčové formy vyložené pečicím papírem.
  5. Omyjte švestky, rozpulte je a vypeckujte. Naskládejte je na těsto slupkou dolů, dužinou nahoru.
  6. Na konec v míse smíchejte povolené máslo, cukr a mouku, dokud vám nevznikne sypká drobenka. Drobenkou posypte koláč.
  7. Pečte v troubě při 180 stupních asi 30 minut, dokud drobenka krásně nezezlátne.
  8. A je hotovo!

Přeji pohodové mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.