Konečně se na zahrádce urodila letošní rebarbora, tak jsem ji hned sklidila a s myšlenkami na dobroty, které si z ní můžu ke kávě upéct, spěchala domů. Tentokrát jsem si upekla vynikající a letně osvěžující rebarborový koláč s kousky jablek a jogurtovou náplní, kompletně bez cukru. V článku najdete recept.
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 200 gramů jemné špaldové mouky
- 1 vejce
- 100 gramů másla pokojové teploty
- 3 lžíce tekutého medu
na jogurtovou náplň:
- 300 gramů bílého bio jogurtu (může být i řecký)
- 3 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 vejce
- kousek zázvoru
- 1 větší jablko
- 250 gramů rebarbory
Jak na to:
- Zpracujte mouku s vejcem, medem a máslem do hladkého těsta. Kvůli medu je trochu lepkavé, tak se nelekejte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v ledničce odpočívat.
- Mezitím si okrájejte jablko a nakrájejte na menší kostičky. Rebarboru důkladně omyjte a také nakrájejte na kostičky. Jablko i rebarboru vložte do mísy a smíchejte s najemno nastrouhaným zázvorem.
- Pokud vám příliš nesedí lehce nakyslá chuť rebarbory, můžete ji ještě v míse smíchat s jednou či dvěma lžícemi třtinového cukru.
- Poté si připravte jogurtovou náplň. V míse smíchejte jogurt s medem, vejci a kukuřičným škrobem.
- Vyndejte těsto z ledničky, vyválejte ho do kulata a vložte do formy na koláč, kterou si předem vymažte a vysypejte. Ujistěte se, aby těsto sahalo až k okraji formy.
- Vsypte kousky rebarbory a jablka a rozvnoměrně rozprostřete po dně koláče.
- Nakonec vlijte jogurtovou náplň a opět rovnoměrně rozprostřete.
- Pečte asi 50 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud tvarohová náplň neztuhne.
A je hotovo! Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂