Halloween se kvapem blíží, a ať už ho slavíte nebo ne, možná máte chuť na nějakou dýňovou mlsku. V obou případech vás snad potěším. 🙂 O víkendu jsme s kamarády měli takovou menší halloweensky laděnou party a já si vzpomněla na Harryho Pottera a všechny ty báječné hostiny v předvečer všech svatých. Padly mi do oka Harryho oblíbené dýňové paštičky (neboli „pumpkin pasties“ v originále). Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
- 1 balení listového těsta
- 1 středně velká dýně hokaido
- 2 lžičky skořice
- muškátový oříšek k nastrouhání
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- hrst rozinek
- volitelně hrst vlašských ořechů (ta do původního tradičního receptu nepatří, ale s oříšky jsou dýňové paštičky ještě lepší, takže to nechám na vás a vašich preferencích)
Jak na to:
- Listové těsto nechte předem rozmrazit.
- Dýni omyjte, rozkrojte na poloviny a vydlabejte pecky. Nakrájejte ji na menší kousky a dejte povařit do změknutí.
- Pak si vytvořte dýňové pyré. V míse změklou dýny rozšlehejte dohladka a přidejte skořici, cukr, omyté rozinky a případně nasekané vlašské oříšky. Do směsi také nastrouhejte pár tahy muškátový oříšek pro vůni a lehkou pikantní chuť. Důkladně promíchejte.
- Listové těsto rozválejte do tloušťky asi tří milimetrů a vykrajujte z něj kolečka o průměru minimálně deset centimetrů. Já neměla žádné vykrajovátko, tak jsem použila větší plecháček. Můžete klidně vykrajovat i větší kolečka, ale menší už by se vám špatně dělaly.
- Doprostřed každého kolečka dejte trochu dýňového pyré (stačí jedna až dvě lžičky v závislosti na tom, jak velká kolečka jste vykrojili). Pyré by nemělo být moc, aby vám pak paštička šla uzavřít, aniž by se pyré dostalo přes okraje.
- Napusťte si do hrníčku vlažnou vodu a prstem navlhčete z poloviny okraj kolečka, pak spojte suchou půlku s tou navlhčenou a pořádně přitiskněte k sobě, aby se vám paštičky při pečení nerozšklebily. Okraj pak ještě přimáčkněte hroty vidličky (jako dekorační prvek i z praktických důvodů).
- Do každé paštičky pak nožem píchnutím udělejte tři otvory, a aby vám krásně zezlátla, potřete ji rozšlehaným vejcem.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 35 až 40 minut do zlatova.
- Happy Halloween!
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉