Nevím, jak vy, ale kupované musli mi nějak přestalo chutnat. Je sice křupavé, ale často přeslazené, a tak jsem si začla dělat granolu nebo musli doma. Tentokrát jsem vyzkoušela nezvyklou kombinaci burákového másla a banánu a stálo to za to. Mrkněte na recept. 🙂
Co budete potřebovat:
- 4 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- lžička skořice
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce chia semínek
- další semínka a oříšky dle preferencí a fantazie 🙂
- půl lžičky mořské soli
- 3/4 hrnku burákového másla (typ crunchy)
- 1/4 hrnku medu
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 1 velký banán
Jak na to:
- V míse smíchejte ovesné vločky se skořicí, solí, kokosem, semínky a oříšky.
- Do hrnce přidejte burákové máslo, kokosový olej, med a banán rozmačkaný do měkké kašičky. Na mírném plameni míchejte všechny ingredience, dokud se nespojí v hladkou hmotu.
- Hladkou burákovou hmotu přilijte k sypké hmotě a pořádně promíchejte, dokud se obě části nespojí.
- Granolu rozprostřete na plech (nebo klidně dva, hlavně aby se granola nepekla v příliš tlusté vrstvě). Dejte péct asi na 30 až 35 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Občas granolu vařečkou promíchejte a otočte, aby se upekla rovnoměrně. Pozor také, aby se vám z jedné strany nebo u okrajů plechu nepřipálila. Pečte do zlatova a křupava.
Přeji příjemné mlsání u kávy. 😉