Vánoce už jsou sice za námi, ale to neznamená, že si je nemůžete o trochu prodloužit a upéct si tuhle vynikající vánoční štolu s rozinkami a ořechy. Já osobně rozhodně nemám nic proti, když moje oblíbené svátky nemusí skončit s příchodem nového roku, a vesele si dál budu snídat vánoční štolu s čerstvým máslem nebo nutellou a hrnkem kávy. V článku najdete recept. 🙂
Co budete potřebovat na dvě vánoční štoly:
- 500 gramů hladké nebo špaldové mouky
- 120 gramů cukru krupice nebo 15 datlí
- jeden sáček kypřicího prášku
- špetka soli
- kostka plnotučného tvarohu (250 gramů)
- 2 vejce
- 150 gramů rozměklého másla
- volitelně trochu másla na pomazání
- 100 gramů rozinek
- 7 lžic rumu
- 100 gramů ořechů podle vašich preferencí (já použila směs vlašských ořechů a mandlí)
Jak na to:
- Den předem namočte rozinky do rumu.
- Pokud sladíte cukrem: Na vále zpracujte mouku, cukr, sůl, kypřicí prášek, tvaroh, vejce a změklé máslo do hladkého těsta.
- Pokud sladíte datlemi: Datle si předem na pár minut namočte do horké vody, aby vám změkly, a poté je rozkrájejte na malé kousky a spolu s vejci rozmixujte do hladké hmoty (já používám mixér na smoothies, který má dostatečný výkon, aby datle rozmělnil). Na vále tuhle sladkou směs zpracujte spolu s moukou, solí, kypřicím práškem, tvarohem a změklým máslem do hladkého těsta.
- Do těsta zapracujte i rozinky a ořechy. Můžete samozřejmě přidat i jiné sušené ovoce, kandované ovoce, čokoládu či cokoli, na co máte chuť.
- Vytvořte z těsta dva válečky a přeneste na pečicí papír. Můžete je pomazat máslem.
- Pečte asi 40 minut při teplotě 180 stupňů, dokud není vánoční štola krásně zlatá. (Pokud by se vám na povrchu připalovala, přikryjte plech pečicím papírem.)
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉