Vánoční štola

Vánoce už jsou sice za námi, ale to neznamená, že si je nemůžete o trochu prodloužit a upéct si tuhle vynikající vánoční štolu s rozinkami a ořechy. Já osobně rozhodně nemám nic proti, když moje oblíbené svátky nemusí skončit s příchodem nového roku, a vesele si dál budu snídat vánoční štolu s čerstvým máslem nebo nutellou a hrnkem kávy. V článku najdete recept. 🙂

Co budete potřebovat na dvě vánoční štoly:

  • 500 gramů hladké nebo špaldové mouky
  • 120 gramů cukru krupice nebo 15 datlí
  • jeden sáček kypřicího prášku
  • špetka soli
  • kostka plnotučného tvarohu (250 gramů)
  • 2 vejce
  • 150 gramů rozměklého másla
  • volitelně trochu másla na pomazání
  • 100 gramů rozinek
  • 7 lžic rumu
  • 100 gramů ořechů podle vašich preferencí (já použila směs vlašských ořechů a mandlí)

 

Jak na to:

  1. Den předem namočte rozinky do rumu.
  2. Pokud sladíte cukrem: Na vále zpracujte mouku, cukr, sůl, kypřicí prášek, tvaroh, vejce a změklé máslo do hladkého těsta.
  3. Pokud sladíte datlemi: Datle si předem na pár minut namočte do horké vody, aby vám změkly, a poté je rozkrájejte na malé kousky a spolu s vejci rozmixujte do hladké hmoty (já používám mixér na smoothies, který má dostatečný výkon, aby datle rozmělnil). Na vále tuhle sladkou směs zpracujte spolu s moukou, solí, kypřicím práškem, tvarohem a změklým máslem do hladkého těsta.
  4. Do těsta zapracujte i rozinky a ořechy. Můžete samozřejmě přidat i jiné sušené ovoce, kandované ovoce, čokoládu či cokoli, na co máte chuť.
  5. Vytvořte z těsta dva válečky a přeneste na pečicí papír. Můžete je pomazat máslem.
  6. Pečte asi 40 minut při teplotě 180 stupňů, dokud není vánoční štola krásně zlatá. (Pokud by se vám na povrchu připalovala, přikryjte plech pečicím papírem.)

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

 

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.