Krtkův dort

Když jsme byli s bráchou malí, mamka k bráchovým narozeninám vždycky koupila originální krabici Krtkova dortu a upekla ho. Pamatuju si, že jsme ho ještě ten den snědli. Milovala jsem tu kombinaci kakaového těsta, banánů a šlehačky, ale teď mě moc neláká představa, že něco peču ze směsi z krabice. Proto jsem si upekla krtkův dort po domácku a troufám si tvrdit, že byl o něco lepší než ten původní. V článku najdete recept. 🙂 

 

Co budete potřebovat?

na korpus a posyp:

  • 15 dkg hořké čokolády nebo čokolády na vaření
  • 10 dkg másla
  • 4 vejce
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce cukru nebo hrst nadrobno pokrájených datlí
  • 1 lžíce špaldové mouky
  • lžička sody
  • lžička prášku do pečiva

na náplň:

  • 2 balení smetany ke šlehání
  • ztužovač do šlehačky
  • půl kelímku pomazánkového másla
  • 5 dkg hořké čokolády nebo čokolády na vaření
  • cukr k oslazení dle potřeby
  • 2 banány
  • rum na provonění

 

Jak na to?

  1. Nejprve si připravíme kakaový korpus. Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni, dokud nevznikne sladká čokoládová hmota. Nechte ji zchladit.
  2. Do mísy přidejte 4 vejce, kakao, datle nebo cukr (já přidala datle, samozřejmě :)), špaldovou mouku, sodu a prášek do pečiva a postupně šlehejte spolu se sladkou čokoládovou hmotou z bodu 1.
  3. Kakaové těsto pečte v předem vymazané a vysypané formě na dort nebo koláč asi 20 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
  4. Zatímco se vám peče korpus, pojďme na šlehačkovou náplň. Ušlehejte obě smetany ke šlehání, přidejte ztužovač šlehačky a pomazánkové máslo. Pokud sladíte, přidejte i cukr. Nakonec přidejte i nahrubo nastrouhanou čokoládu a promíchejte.
  5. Z vychladlého korpusu vydlabejte lžící těsto tak, abyste měli „hlínu“ na posypání krtince a abyste mohli do korpusu vložit dva banány podélně nakrájené na plátky. Banány lehce pocákejte rumem na provonění.
  6. Na banány navrstvěte šlehačkovou náplň tak, aby vytvořila pěkně kulatý „krtinec“. Ten potom posypejte těstem, které jste vydlabali z korpusu. A je hotovo.

Přejeme dobré mlsání u kávy! 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.