Když jsme byli s bráchou malí, mamka k bráchovým narozeninám vždycky koupila originální krabici Krtkova dortu a upekla ho. Pamatuju si, že jsme ho ještě ten den snědli. Milovala jsem tu kombinaci kakaového těsta, banánů a šlehačky, ale teď mě moc neláká představa, že něco peču ze směsi z krabice. Proto jsem si upekla krtkův dort po domácku a troufám si tvrdit, že byl o něco lepší než ten původní. V článku najdete recept. 🙂
Co budete potřebovat?
na korpus a posyp:
- 15 dkg hořké čokolády nebo čokolády na vaření
- 10 dkg másla
- 4 vejce
- 1 lžíce holandského kakaa
- 2 lžíce cukru nebo hrst nadrobno pokrájených datlí
- 1 lžíce špaldové mouky
- lžička sody
- lžička prášku do pečiva
na náplň:
- 2 balení smetany ke šlehání
- ztužovač do šlehačky
- půl kelímku pomazánkového másla
- 5 dkg hořké čokolády nebo čokolády na vaření
- cukr k oslazení dle potřeby
- 2 banány
- rum na provonění
Jak na to?
- Nejprve si připravíme kakaový korpus. Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni, dokud nevznikne sladká čokoládová hmota. Nechte ji zchladit.
- Do mísy přidejte 4 vejce, kakao, datle nebo cukr (já přidala datle, samozřejmě :)), špaldovou mouku, sodu a prášek do pečiva a postupně šlehejte spolu se sladkou čokoládovou hmotou z bodu 1.
- Kakaové těsto pečte v předem vymazané a vysypané formě na dort nebo koláč asi 20 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
- Zatímco se vám peče korpus, pojďme na šlehačkovou náplň. Ušlehejte obě smetany ke šlehání, přidejte ztužovač šlehačky a pomazánkové máslo. Pokud sladíte, přidejte i cukr. Nakonec přidejte i nahrubo nastrouhanou čokoládu a promíchejte.
- Z vychladlého korpusu vydlabejte lžící těsto tak, abyste měli „hlínu“ na posypání krtince a abyste mohli do korpusu vložit dva banány podélně nakrájené na plátky. Banány lehce pocákejte rumem na provonění.
- Na banány navrstvěte šlehačkovou náplň tak, aby vytvořila pěkně kulatý „krtinec“. Ten potom posypejte těstem, které jste vydlabali z korpusu. A je hotovo.
Přejeme dobré mlsání u kávy! 😉