Letos bylo všude spousta ostružin, stačilo jen zajít do lesa a nasbírat si. Pár mi jich ještě zbylo, tak jsem se rozhodla, že si s nimi upeču něco dobrého na mls ke kávě. Výsledkem byl tenhle jednoduchý drobenkový koláč se smetanovou náplní a ostružinami, po kterém se jen zaprášilo. Mrkněte na recept. (A nenechte se zmást tím, že jsou na obrázku maliny – všechny ostružiny už jsou totiž v koláči). 🙂
Co budete potřebovat:
- 200 gramů polohrubé nebo špaldové mouky
- 100 gramů krupicového cukru nebo 20 datlí
- 2 vejce
- 50 gramů strouhaného kokosu
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku
- 120 gramů másla (nechte ho předem rozměknout)
- 2 lžičky skořice
- 1 kostka plnotučného tvarohu
- 1 kelímek zakysané smetany
- půlka prášku ze sáčku vanilkového pudinku
- 4 lžíce medu
- 2 hrsti ostružin (nebo klidně i malin a jiného ovoce)
- hrst lískových oříšků
Jak na to:
- Pokud sladíte cukrem, rozšlehejte vejce s cukrem. Pokud sladíte datlemi, datle si dopředu namočte v horké vodě, dokud nezměknou. Poté je nakrájejte na malé kousky a spolu s vejci rozšlehejte v hladkou hmotu, nejlépe v mixéru na smoothie (nebo v jakémkoli silném mixéru, který dokáže datle rozmělnit).
- V jiné míse smíchejte mouku, kokos, kakao, kypřící prášek, skořici a rozměklé máslo a nakonec smíchejte i s vaječnou směsí. Vznikne vám drobenkové těsto.
- Formu na koláč vyložte pečicím papírem a dvě třetiny drobenky vmačkejte na dno a po stranách formy.
- Poté vytvoříme náplň. Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, pudinkový prášek a med. Polovinu tvarohové směsi naneseme na drobenkový spodek, rozprostřeme na ni omyté ostružiny a přikryjeme zbytkem tvarohové náplně.
- Nakonec koláč posypeme zbytkem drobenkového těsta, aby byla tvarohová vrstva úplně zakrytá, a posypeme ji lískovými oříšky.
- Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 40 minut, dokud není krásně voňavý a propečený. A je hotovo.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉