Arabika. Robusta. Jsou to dva často užívané pojmy ve světě kávy, přesto mnoho lidí netuší, jaký je mezi nimi rozdíl. Pojďme to v tomto článku napravit a říct si vše podstatné, co o arabice a robustě potřebujete vědět, abyste se v kávomilské hantýrce neztratili. 🙂
Arabika a Robusta jsou dva různé druhy kávovníku, kávovník arabský (odtud označení Arabika) a kávovník statný (kterému se také říká Robusta). Oba druhy pak mají ještě několik odrůd a poddruhů, takže svět kávy je po prozkoumání mnohem složitější než na první pohled. V zásadě ale všechna káva je buď druhu Arabika nebo Robusta, přičemž mezi oběma druhy najdeme hned několik podstatných rozdílů.
Arabica má oproti Robustě výraznější aroma i chuť, má však o polovinu méně kofeinu (asi 1,5%). Pěstování kávovníku arabského je náročnější a vyžaduje specifické podmínky jako například mírnější klima, vysokou vlhkost a vyšší nadmořské výšky. To vše ovlivňuje výslednou cenu, která je oproti Robustě značně vyšší.
Arabica je také hojněji pěstována, exportována a využívána – na světové produkci se podílí přibližně 75% až 80% oproti 25% až 20% Robusty. Čerstvě upražená 100% Arabika patří ke standardům dobré kavárny. Vyznačuje se bohatým chuťovým profilem, který může mít mírnou až vyšší aciditu, sametové, oříškové, ovocné, vanilkové tóny a hedvábnou konzistenci, na rozdíl od Robusty, která bývá velmi silná a spíše nahořklá či zemitá.
Nejvýraznějším rozdílem mezi Arabikou a Robustou je kvalita (včetně chuti, aroma, způsobu pěstování a zpracování) a cena, která je o dost nižší a spjatá s mnoha faktory, které jsme naznačili už v předchozím odstavci. Kávovník statný plodí o mnoho rychleji než kávovník arabský (většinou už za 2 až 3 roky oproti 6 letům Arabiky), vyžaduje méně práce při pěstování, je více odolný vůči škůdcům a není tolik náročným na podnebné podmínky. Náklady na pěstování jsou o dost nižší a tedy i ke spotřebitelům se dostane za poměrně nízkou cenu. Bohužel ale chuť Robusty mnohým kávomilům příliš nesedí, může mít zemitou, nahořklou až nepříjemnou chuť. Máte-li ale rádi opravdu silnou kávu a potřebujete okamžitou vzpruhu, Robusta je dobrou volbou díky vysokému obsahu kofeinu, kterého ho má až 3%. Takový chuťový zážitek jako kvalitní Arabika vám ale pravděpodobně nepřinese.
Kdy si tedy zvolit Arabiku a kdy Robustu? Pokud si rádi vychutnáte dobrou kávu, pak bude určitě lepší sáhnout po 100% Arabice, která vám zaručí ten nejlepší zážitek z kávy a nabízí spoustu možností vychutnávat si různé chuťové profily. Pokud však pijete kávu především proto, abyste se při náročném pracovním dni udrželi na nohou a nepotřebujete si připlácet za lepší kvalitu i aroma, pak můžete sáhnout po Robustě, která bude účinným stimulantem, nikoli však tak intenzivním chuťovým zážitkem.
A čemu dáváte přednost vy? Pijete výhradně arabiku, směs arabiky a robusty nebo výhradně robustu? 🙂
*Použité fotografie: náhledový obrázek: McKay Savage, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com