Možná vám název „sernik“ nic neříká, a je to rozhodně škoda. Sernik nebo také sernik kralowski je totiž vynikající tvarohový koláč, se kterým se často setkáte v Polsku. Já ho poprvé ochutnala v Rusku ve školní jídelně a pak jsem pátrala, jak si tu dobrotu, po které jsem se mínila utlouct, upéct i doma. První pokus před pár lety dopadl katastrofálně. Letos jsem se to rozhodla zkusit znovu a… bingo! Upečte si tuhle mňamku taky, nebudete litovat. 🙂
Co budete potřebovat?
na těsto:
- 80 gramů rozměklého másla
- 60 gramů práškového cukru nebo 8 datlí
- 170 gramů hladké mouky nebo špaldové mouky
- 1 vejce
na tvarohovou náplň:
- 1 kostka plnotučného tvarohu (250 gramů)
- 2 vejce
- 50 gramů změklého másla
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 2 velké lžíce medu
- 2 lžíce rumu
Jak na to?
- Pokud volíte zdravější variantu bez cukru, nejprve dopředu namočte datle v horké vodě, dokud nezměknou. Poté je nakrájejte na malé kousky a spolu vejcem rozšlehejte v hladkou hmotu, nejlépe v mixéru na smoothie (nebo v jakémkoli silném mixéru, který dokáže datle rozmělnit). Pokud volíte variantu s cukrem, rozšlehejte vejce s cukrem do pěny.
- Do sladké směsi zpracujte i máslo s moukou (můžete použít i špaldovou, která je o něco hrubší), dokud nevznikne tužší těsto. Dejte ho na půl hodiny vychladnout do ledničky a pak ho vmačkejte na dno formy na koláč, propíchejte vidličkou a dejte péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů.
- Pak si připravíme tvarohovou náplň. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s tvarohem, smetanou, rumem a máslem. Nakonec přidejte i med a šlehejte, dokud nerozšleháte všechny hrudky z tvarohu a náplň není hezky hladká a nadýchaná.
- Z bílků vyšlehejte sníh a jemně vmíchejte do tvarohové směsi. Tu potom nalijte do dortové formy na předpečený korpus. Povrch hezky uhlaďte.
- Pečte v troubě přibližně 40 až 45 minut při 180 stupních. Až začne sernik trochu chytat barvu, přikryjte ho pečicím papírem, ať se vám na povrchu nepřipálí nebo příliš nezhnědne.
- Až je tvarohová vrstva upečená, nevyndávejte sernik hned z trouby, aby se vám nesrazil. Troubu vypněte, pootevřete ji a nechte sernik pomalu vychladnout.
Přejeme dobrou chuť. 😉
Dik za inspiraci, povedla se 🙂
To moc ráda slyším. 🙂 Dobrou chuť!
Polská klasika jen doporučuji koupit kvalitní twarog na sernik v belíčku,už našlehaný v POLSKU u nás se nedá sehnat,uplně jiná kvalita.Nebo dělám SERNIK na zimno,nepečený a navrch galaretku,nebo Polský kisiel SMACZNEGO!!
Ahoj, Miloši, moc díky za komentář. Zkusím ten správný polský tvaroh někde sehnat, abych serník ještě vylepšila. 🙂