Kdo by neměl rád čokoládu? Já ji zbožňuju, možná až moc. Takže volbou pro tohle víkendové mlsání byl koláč celý z čokolády. A je vážně božský. Mrkněte na recept a vyzkoušejte ho taky. 😉
Co budete potřebovat?
na těsto:
- 225 gramů hladké mouky
- 70 gramů cukru krystal
- 3-4 velké lžíce holandského kakaa
- 75 gramů másla lehce rozměklého a nakrájeného na kousky
- 1 vejce
- 3 lžíce zakysané smetany
- 55 gramů rozpuštěné hořké čokolády
na kakaovou náplň:
- 170 gramů rozpuštěného másla
- 2 lžíce rumu
- 140 gramů cukru krystal
- 120 gramů hladké mouky
- lžička přášku do pečiva
- 65 gramů holandského kakaa
- 2 vejce
- hrst lískových ořechů, nasekaných na kousky
- 2 hrsti strouhaného kokosu
- můžete přidat i kousky hořké čokolády
Jak na to?
- Nejprve si vytvoříme těsto. Mouku, kakao, cukr a máslo nakrájené na kousky dáme do mísy a rukou prohněteme, dokud nám nevznikne suchá drobivá hmota podobná drobence. Pak přidáme vejce, zakysanou smetanu a rozpuštěnou čokoládu. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne trochu lepkavé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte ho na půl hodinu do ledničky.
- Mezitím si přichystáme kakaovou náplň. Rozpuštěné máslo smíchejte s cukrem a rumem. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao. Obě směsi – sypkou a tekutou – smíchejte dohromady. Nakonec přidejte vejce, oříšky a kokos. Můžete také přidat i nasekanou hořkou čokoládu.
- Vyndáme těsto z ledničky. Kulatou formu na koláč (průměr 24 cm) vyložíme pečícím papírem a vložíme do ní těsto tak, aby pokrývalo dno i okraje. Pokud těsto někde přečuhuje, odřízneme ho. Dno propícháme vidličkou. Formu přikryjeme pečícím papírem a těsto pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 až 15 minut.
- Až se těsto upeče, přidáme na něj kakaovou náplň, uhladíme ji a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dalších asi 20 minut.
A je hotovo. Přejeme příjmné mlsání. 😉