Vše, co jste chtěli vědět o mexické kávě

O tom, jak skvělý nápoj káva je, svědčí i to, že se s ní setkáte v každém koutu světa. Krásné je na tom to, že každý národ má tu svou variantu, specialitu, na kterou vlastní „patent“. Irové mají svou irskou kávu, Řekové mají frappé a Italové své precizní espresso. Teď pojďme společně zavítat na americký kontinent do Mexika a říct si něco o mexické kávě.

Mexická káva je narozdíl třeba od irské či alžírské méně známým kávovým nápojem. V našich kavárnách se s ní moc často nesetkáte, což je opravdu škoda. Mexická káva je totiž dalším z alkoholických kávových nápojů, které stojí za to ochutnat.

 

Jak vypadá mexická káva

I když dnes už pod pojmem mexická káva najdete spousty různých nápojů (od kávy s chilli po kávu s čokoládou, skořicí a muškátovým oříškem), my si řekneme něco o té nejznámější. Přesně tak, přidáme do kávy něco ostřejšího – tequilu a kahluu, a nakonec zakončíme i třešničkou na dortu – vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.

Tequila je alkoholický nápoj, který je mexickou specialitou a vyrábí se z agáve. Je pojmenovaný podle mexického města a obsahuje 38 až 40% alkoholu. Mexické kávě dodává ten správný říz. 🙂

Kahlua už je méně známá a hůře dostupná. Jedná se o kávový likér, který je také mexickou specialitou. Vyrábí se z mexické kávy a z destilátu z cukrové třtiny. Na internetu se dá sehnat, ale její cena je poněkud vyšší. Počítejte s tím, že překročí částku 300 korun.

 

Příprava mexické kávy

Budete potřebovat:

  • zrnkovou kávu
  • kávomlýnek
  • něco na domácí přípravu kávy (například french press, vacuum pot, dripper, aeropress, moka konvičku, džezvu…)
  • tequilu
  • kahluu
  • kvalitní vanilkovou zmrzlinu
  • popřípadě šlehačku

 

  1. Nejprve si umelte čerstvou kávu a připravte asi 170 ž 180 ml silné kávy. (Nevíte, jak na to? Návody, jak si doma připravit kvalitní kávu naleznete tady.)
  2. Kávu nalejte do sklenice (nejlépe, pokud je předem vyhřátá – káva tak nezažije „teplotní šok“ a neztrácí na chuti).
  3. Do kávy přidejte asi 30 ml tequily a 30 ml Kahluy a promíchejte.
  4. A nakonec přidejte vanilkovou zmrzlinu. Nejlépe prý v mexické kávě chutná, když není úplně zmražená, ale napůl rozteklá. Mexická káva je na světě. 😉
  5. Někdy se místo zmrzliny přidává kopec šlehačky. Nikdo ale neříká, že si ji nemůžete dát na zmrzlinu. Fantazii se meze nekladou, a u kávy to platí dvojnásob.

Přejeme příjemné chvilky strávené u mexické kávy.

Tak jak se vám povedla? 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Miss Krln, na základě licence CC BY-NC-SA 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *