Vše, co jste chtěli vědět o frappé

Řekové rozhodně vědí, jak se „zchladit“. Frappé spojuje skvělou chuť kávy a zároveň ledové osvěžení v jednom, takže pokud se někdy budete potulovat slunným a rozpáleným Řeckem, určitě frappé vyzkoušejte. Dobrou zprávou je, že za ním však nemusíte až k Egejskému moři.

Frappé patří mezi nejoblíbenější ledové kávy a poptávka po něm stoupá především v letních měsících. Lahodné je ale za každého počasí. Slovo frappé pochází z francouzštiny a v tomto kontextu znamená něco jako vychlazený nebo mrazivý.

 

Jak vypadá frappé

Frappé má dnes už mnoho podob a existuje spousta různých způsobů příprav. Nicméně ho bez problémů poznáte na první pohled. Podává se ve vysoké sklenici, často s dlouhou lžičkou a brčkem. Je to našlehaná káva s mlékem nebo bez mléka, na povrchu bývá pěna a do nápoje se přidávají kostky ledu. Někdy se také do frappé dává zmrzlina, šlehačka a různé polevy.

V Řecku frappé připravují ze speciální rozpustné kávy, kterou rozmixují spolu se studenou vodou a někdy i mlékem. Nápoj pak nalijí do sklenice a ihned přidají kostky ledu. U nás v kavárnách se ale setkáte také s přípravou frappé z espressa (takové kávě se někdy říká caffé freddo nebo frappé freddo).

 

Historie frappé

Frappé vzniklo šťastnou náhodou v řeckém městě Thessaloniki neboli Soluni. Stalo se tak v roce 1957 na mezinárodním veletrhu, kde firma pod hlavičkou Nestlé představovala nový nápoj pro děti připravovaný z mléka a čokolády a vyšejkrovaný do pěny. Dimitrios Vakondios, zaměstnanec firmy, dostal během přestávky chuť na kávu, a jelikož neměl po ruce nic jiného než šejkr, studenou vodu, kostky ledu a instantní kávu, všechno to smíchal dohromady a vyšejkroval. Frappé bylo na světě a firma Nestlé se ho ihned ujala.

 

Příprava frappé

Frappé si můžete připravit doma na více způsobů. My vám tu popíšeme dva nejčastější recepty na frappé.

První je již ze zmíněné speciální instantní kávy na frappé:

Instantní kávu smíchejte se studenou vodou a rozmixujte mixérem na frappé. Pokud máte rádi v kávě mléko a cukr, přidejte je před mixováním také. Nápoj nalijte do sklenice a vhoďte několik kostek ledu.

Druhý si připravíte z espressa:

Připravte si espresso (jak na to jsme podrobně popsali v tomto článku.)  Mixérem umixujte espresso s třemi kostkami ledu a mlékem, popřípadě cukrem, pokud sladíte.

Přejeme příjemné osvěžení. 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: poolle, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *