Vše, co jste chtěli vědět o espressu

Espresso. Druh kávového nápoje, který dosud motá Čechům hlavu. Preso, expresso, presíčko či piccolo totiž nemají s espressem nic společného, jen to, že mnozí je za espresso zaměňují. Espresso je ale jen jedno, alespoň to pravé. Pojďme si v tom konečně udělat jasno.

Jak vypadá pravé, a to jediné espresso?

Espresso je jedním z možných způsobů, jak si kávu připravit. Jeho příprava vyžaduje kvalitní vybavení a zkušenosti, ale když se podaří, to pravé espresso poznáte na první pohled i podle vůně. Ano, je to ta káva, kterou vám donesou v maličkém kalíšku. Možná proto u nás vznikl nešvar nazývat espresso piccolem, ale nic takového ve skutečnosti neexistuje (zkuste si například v Itálii, domovině espressa, objednat piccolo – baristé na vás budou jen nechápavě koukat).

Espresso nádherně voní, má výraznou chuť, na povrchu hustou krémovou pěnu a jeho konzistence je hustší než třeba u kávy, kterou si připravíte doma za pomocí alternativních metod. Může za to specifičnost jeho přípravy – připravuje se ze zhruba 7 gramů čerstvě umleté kávy a asi 25 až 35 mililitrů vody o teplotě okolo 90 stupňů za tlaku 9 barů. Vytéká z kávovaru 20 až 30 vteřin.

Espresso

Zdroj: piccoloneexistuje.cz

Historie espressa

Espresso se zrodilo se vznikem prvních prototypů kávovaru, tedy v období průmyslové revoluce a objevu síly páry. První takový přístroj pochází z roku 1884 a jeho autorem je Ital Angelo Moriondo. Nepřipravovala se v něm káva pro jednoho či dva zakázníky, jako je tomu dnes, ale pro více do velké nádoby.

V průběhu let prošel tento přístroj mnohými patenty a postupně ho vylepšovali různí kávoví nadšenci. Jedním z nich byl i Desiderio Pavoni, který poté založil firmu La Pavoni – ta vyrábí kávovary dodnes .

Popularita espressa stoupala především díky rapidní urbanizaci v Itálii, kdy se espresso bary stávaly místem setkávání lidí. Ve 20. století se v takových barech pila káva ještě ve stoje. Do celého světa se poté espresso rozšířilo díky cestovnímu ruchu.

 

Jaký je rozdíl mezi espressem, espressem lungem, espressem doppiem a ristrettem?

V kavárnách narazíte na další variace na espresso, jak se v nich tedy vyznat?

Espresso lungo je prodlouženým espressem, to znamená, že má stejnou dávku kávy (tedy zhruba 7 gramů), ale dolije se horkou vodou. Říká se mu také americano.

Espresso doppio znamená dvojité espresso, tedy dvojitou dávku kávy (14 gramů) a dvojitou dávku vody (60-70 ml).

Ristretto si Italové s oblibou dopřávají několikrát denně. Připravuje se také ze 7 gramů kávy, ale od espressa se liší dobou přípravy a objemem. Ristretto má asi 20 mililitrů a teče 18 vteřin. Je tedy ještě silnější než espresso.

 

Jaké kávové nápoje se připravují z espressa?

Espresso je základem pro přípravu několika dalších kávových nápojů. Připravuje se z něj cappuccino, caffé macchiato (espresso s trochou mléčné pěny), caffé latte (prodloužené nebo dvojité espresso s mléčnou pěnou, má dvě vrstvy), café latte macchiato (mléčná pěna, espresso a horké mléko, má tři vrstvy) a někdy také frappé (i když v Řecku, odkud tento osvěžující nápoj pochází, ho připravují z instantní kávy).

 

Příprava espressa

Parametry přípravy espressa bohužel nelze nahradit alternativními přípravami, takže jich docílíte jedině za použití kvalitního kávovaru. Podrobný návod, jak si připravit espresso, najdete tady.

Pokud se vám kvůli přípravě pravého espressa nechce pořizovat kávovar, můžete se výrazné chuti tohoto kávového nápoje alespoň přiblížit, třeba pomocí moka konvičky, ručního pákového stroje nebo hand espresso kávovaru.

A co Vy? Patříte mezi milovníky espressa? 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Scott Schiller, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *