Vše, co jste chtěli vědět o cappuccinu

Cappuccino. Jemný a lahodný kávový nápoj z dílny italských mistrů, ve kterém je více mléka než kávy. Jaká je jeho historie, jak se připravuje a jak ho poznáte? To vše se dozvíte v článku.

Jak vypadá pravé cappuccino?

Cappuccino by mělo z jedné třetiny tvořit espresso o objemu asi 30 ml, z jedné třetiny teplé mléko a z další třetiny mléčná mikropěna. Příprava toho pravého cappuccina v sobě skrývá mnohá úskalí, ale když se to podaří, stojí to za to. Mléčná pěna na povrchu by měla být jemná a zarovnaná, bez bublinek, skořice či kakaa. Ti nejlepší baristé s ní umí vytvořit divy pomocí latté art. Cappuccino se připravuje do šálků o objemu 150 až 180 ml.

Cappuccino

Tohle je pravé cappuccino, a žádné jiné. Zdroj: piccoloneexistuje.cz

 

Historie cappuccina

Evropané pili po dlouhá staletí kávu na turecký způsob, mléko si  do ní začali přidávat až někdy v 17. století. Kořeny cappuccina však nacházíme až ve století 18., nikoli však v Itálii, ale u našich bližších sousedů v Rakousku, především ve Vídni proslulé svými kavárnami. Tehdy se v nabídce kaváren objevil nápoj „Kapuziner“ neboli káva se smetanou a cukrem, která dostala své jméno díky asociaci barvy nápoje s rouchem kapucínských mnichů.

O cappuccinu, jak ho známe dnes, se objevila první zmínka ve 30. letech 20. století v severní Itálii. Tehdy však cappuccino připomínalo spíše vídeňskou kávu se šlehačkou posypanou skořicí či čokoládou. Horká mléčná mikropěna se s cappuccinem začala spojovat až později. Stejně tak se změnily metody přípravy tohoto nápoje, když Italové dovedli po druhé světové válce své espresso k dokonalosti, stejně jako šlehání mléka. A tak postupně vznikalo krémové a jemné cappuccino, jak si ho můžeme vychutnat dnes.

 

Jak se liší cappuccino od caffé latte?

Caffé latte (pozor, neplést s latte macchiato) se v cappuccinu v mnohém podobá, ale nejde o ten samý nápoj. Rozdíl je především v objemu výsledného nápoje. Zatímco cappuccino má 150 až 180 ml, caffé latte má 280 až 330 ml, přičemž 30 ml tvoří espresso a zbytek mléčná mikropěna.

 

Jak na přípravu cappuccina?

Vlastníte-li kávovar, pomocí kterého si můžete připravit kvalitní espresso a našlehat si mléčnou pěnu pomocí trysky s párou, v tomto článku se dozvíte, jak si doma připravit pravé cappuccino jako z kavárny.

Pokud ovšem doma takový kávovar nemáte, nezoufejte. V tomto článku vám poradíme, jak si pomocí alternativních metod připravit domácí cappuccino, které je také výborné. Schválně nepíšu „pravé“, protože k tomu byste potřebovali espresso.

Je cappuccino vaším oblíbeným kávovým nápojem? Nebo dáváte přednost jinému? Napište nám to do komentářů. 😉

Použité fotografie: Náhledový obrázek: Sven Lindner, na základě licence CC BY 2.0, commons.wikimedia.org

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *