Už jste ochutnali redespresso?

Minulý týden jsem si udělala menší výlet za památkami a krásnou přírodou do Žďáru nad Sázavou a navštívila i zdejší zámek a zámeckou kavárnu. Kromě svého oblíbeného prodlouženého espressa mě v nabídce zaujalo i redespresso. Zvědavost mi nakonec nedala a za chvíli už jsem tenhle načervenalý voňavý nápoj ochutnávala. Co tedy redespresso je a proč ho také vyzkoušet?

Co je to redespresso?

Redespresso už není na českém ani zahraničním trhu žádnou novinkou, ale i tak se s ním nesetkáte v každé kavárně u nás. Poprvé se o něm začalo mluvit okolo roku 2005 a na český trh oficiálně dorazilo v roce 2013.

V podstatě se nejedná ani o kávu. Redespresso je vlastně čaj rooibos připravený v kávovaru stejnou procedurou jako espresso. Proces přípravy se liší jen v drobnosti: rooibos se vkládá, ale nestlačuje jako káva, do speciálního košíčku, a jeho extrakce trvá výrazně méně než u espressa.

Redespresso vypadá jako tradiční espresso, má dokonce i hustou pěnu na povrchu, jen má jiný barevný odstín (červeno-oranžový), jiné aroma (nasládlé, medové) a jinou chuť (nasládlou a lehce svíravou). Tenhle nápoj v sobě ale skrývá mnohem víc než jen chuťový zážitek.

Red Espresso je především velice zdravé. Rooibos (v překladu červený keř), ze které se redespresso připravuje, je keř rostoucí v Jižní Africe. Z tohoto keře se sbírají stonky s listím, které se následně drtí a prochází procesem oxidace, kterým získávají svou pověstnou červenou barvu. Rooibos se poté připravuje jako čaj (určitě už jste ho někdy ochutnali), ale pokud ho připravíte extrakcí v espresso kávovaru, dostanete z rooibosu mnohonásobně více antioxidantů (dokonce až pětkrát víc než u klasického zeleného čaje).

Navíc tenhle nápoj neobsahuje žádný kofein a nepřidává se do něj žádný cukr, můžete ho tedy pít jako bezkofeinovou variantu kávy nebo jen tak na chuť. Myslím ale, že chuťově nebude sedět každému, zvlášť když jste zvyklí na příjemně hořkou či jemně nakyslou chuť kávy. Pokud vám však chutná čaj rooibos, pak vám určitě zachutná i red espresso.

V kavárnách můžete také narazit na varianty tohoto nápoje: redcappuccino (cappuccino z rooibosu), red latté (latté z rooibosu) nebo i ledovou variantu pro horké dny. A připravit si ho můžete i doma pomocí french pressu nebo vlastního kávovaru (pákového i kapslového). Stačí si jen zakoupit směs rooibosu například tady.

A co vy? Už jste redespresso ochutnali? 🙂

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře
  1. Jana Vaňková napsal:

    Moc děkujeme za krásný článek👍

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *