Tvarohový sernik

Možná vám název „sernik“ nic neříká, a je to rozhodně škoda. Sernik nebo také sernik kralowski je totiž vynikající tvarohový koláč, se kterým se často setkáte v Polsku. Já ho poprvé ochutnala v Rusku ve školní jídelně a pak jsem pátrala, jak si tu dobrotu, po které jsem se mínila utlouct, upéct i doma. První pokus před pár lety dopadl katastrofálně. Letos jsem se to rozhodla zkusit znovu a… bingo! Upečte si tuhle mňamku taky, nebudete litovat. 🙂

Co budete potřebovat?

na těsto:

  • 80 gramů rozměklého másla
  • 60 gramů práškového cukru nebo 8 datlí
  • 170 gramů hladké mouky nebo špaldové mouky
  • 1 vejce

na tvarohovou náplň:

  • 1 kostka plnotučného tvarohu (250 gramů)
  • 2 vejce
  • 50 gramů změklého másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 velké lžíce medu
  • 2 lžíce rumu

 

Jak na to?

  1. Pokud volíte zdravější variantu bez cukru, nejprve dopředu namočte datle v horké vodě, dokud nezměknou. Poté je nakrájejte na malé kousky a spolu vejcem rozšlehejte v hladkou hmotu, nejlépe v mixéru na smoothie (nebo v jakémkoli silném mixéru, který dokáže datle rozmělnit). Pokud volíte variantu s cukrem, rozšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Do sladké směsi zpracujte i máslo s moukou (můžete použít i špaldovou, která je o něco hrubší), dokud nevznikne tužší těsto. Dejte ho na půl hodiny vychladnout do ledničky a pak ho vmačkejte na dno formy na koláč, propíchejte vidličkou a dejte péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů.
  3. Pak si připravíme tvarohovou náplň. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s tvarohem, smetanou, rumem a máslem. Nakonec přidejte i med a šlehejte, dokud nerozšleháte všechny hrudky z tvarohu a náplň není hezky hladká a nadýchaná.
  4. Z bílků vyšlehejte sníh a jemně vmíchejte do tvarohové směsi. Tu potom nalijte do dortové formy na předpečený korpus. Povrch hezky uhlaďte.
  5. Pečte v troubě přibližně 40 až 45 minut při 180 stupních. Až začne sernik trochu chytat barvu, přikryjte ho pečicím papírem, ať se vám na povrchu nepřipálí nebo příliš nezhnědne.
  6. Až je tvarohová vrstva upečená, nevyndávejte sernik hned z trouby, aby se vám nesrazil. Troubu vypněte, pootevřete ji a nechte sernik pomalu vychladnout.

Přejeme dobrou chuť. 😉

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *