Taje indické kávy

Indie je zemí barev, koření, jógy a východní filozofie, ale nesmíme v tom výčtu zapomenout ani na kávu, která se zde pěstuje už několik století. Pojďte si poslechnout příběh indické kávy a její specifika, ještě než si ji nalijete do svého šálku a vypijete. 🙂

Káva a Indie

Podle pověsti byla káva do Indie přivezena v roce 1670 z Jemenu a začala se pěstovat v horské oblasti Maisúr, která je dodnes největším a nejznámějším producentem kávy v Indii. Do 18. století dokonce Indie předčila Arábii v produkci kávy a stala se světovou kávovou velmocí. Poté byl však kávovník dovezen i do střední Ameriky, a ta po Indii převzala žezlo.

Oblast Mysorských hor poskytuje kávovníku vhodné podmínky pro to, aby se u zrnek rozvinulo charakteristické jemné aroma a lahodná chuť. Indická káva své specifičnosti vděčí také díky tradičnímu zpracování, kterému se říká monzunování. Tento zvláštní způsob přípravy má své kořeny v dobách, kdy byla káva do Evropy dopravována na lodích Východoindické společnosti a kávová zrnka získávala úplně jiné aroma i chuť kvůli vlhkosti, které byla celou cestu na moři vystavena. Kávomilové to však nepovažovali za handicap, právě naopak ocenili zcela výjimečnou chuť indické kávy. Dnes se však monzunování provádí umělě tak, že se napodobují podmínky transportu kávy minulých století tím, že pěstitelé vystaví zrnka sedmitýdennímu působení monzunového větru a vlhkému vzduchu.

V součastnosti se v Indii pěstuje jak arabica, tak robusta. Zdejší robusta je považování za jednu z nejkvalitnějších a je oblíbená především v espresso směsích pro svou vlastnost vytvořit pravou hustou italskou cremu. 

 

Jak indická káva chutná?

Tak jako v předchozích výletech do zemí, ve kterých se káva pěstuje, i tady nesmíme opomenout fakt, že vždy záleží na způsobu zpracování. Pokud ale hovoříme o monzunované kávě, pak můžete očekávat jemné oříškové aroma a podtón vína. Nemonzunovaná káva je poté jemnější s oříškovým charakterem a s nepřílišnou kyselostí. Určitě zaboduje u milovníků jemné kávy, kteří se v přílišné kyselosti moc nevyžívají. Jemnost indické kávy se také skvěle hodí pro přípravu espressa, které tak získá ten správný šmrnc.

Můžete vyzkoušet třeba kávu z oblasti Planta, která sice neprochází procesem monzunování, zato nabízí kávomilům charakteristickou chuť indické kávy s jemnou vůní a kořenitým aroma. Je možné vybrat si ze zrnkové či mleté varianty a mezi klasickým neprodyšným balením nebo elegantní dárkovou dózou, která se skvěle hodí jako dárek pro vašeho milovaného kávomila.

A co vy a indická káva? 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: sandeepachetan.com travel photography, na základě licence CC BY-NC-ND 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *