Taje guatemalské kávy

Pamatuju si, že s guatemalskou kávou jsem kdysi začala objevovat taje mého dnes nejmilovanějšího nápoje. Tenkrát mi ji v kavárně baristé doporučili jako favorita pro ty, kteří ještě příliš neholdují náročnějším chutím s kyselejšími podtóny nebo větší hořkostí. Kávu z Guatemaly jsem si okamžitě oblíbila a pochutnávám si na ní dodnes. A v tomto článku bych ráda odhalila, co skrývá pod pokličkou.

Káva a Guatemala

Guatemala je zemí, která kávovníku skýtá výborné podnebné podmínky pro jeho růst. Káva se zde pěstuje v různých nadmořských výškách, takže se můžete setkat s velkou variabilitou chutí a chuťových podtónů. Nic to ale nemění na tom, že guatemalská káva patří k nejoblíbenější kávě na světě, a to jak z pohledu odborníků tak i kávových nováčků.

Kávovník byl do Guatemaly poprvé přivezen ke konci osmnáctého století jezuity, jenže v té době se zde pěstoval jen jako okrasná rostlina. Dějiny guatemalské kávy se začaly psát až o padesát let později, kdy sarančata zničila tehdejší hlavní plodinu Guatemaly, tedy indigovník, a zemi to přineslo mnohé ekonomické problémy. Proto se vláda rozhodla zaměřit se na pěstování kávy a udělat z ní hlavní zemědělskou plodinu pro vývoz do evropských zemí. V druhé polovině devatenáctého století dostali mnozí farmáři semena kávovníku a pěstování mohlo začít.

Ačkoli má Guatemala poměrně malé území, setkáte se v něm s mnoha různými podmínkami pro pěstování kávy, od nadmořské výšky, četnosti srážek či složení půdy. Proto se mluví o osmi různých regionech, kde se kávovník pěstuje: Rainforest Cobán, Traditional Atitlán, New Oriente, Volcanic San Marcós, Highland Huehue, Antigua Coffee, Fraijanes Plateau a Acatenango Valley.

Guatemala patří spolu s Hondurasem mezi nejvýznamější producenty kávy ve střední Americe. Kávu zde pěstují především drobní farmáři a spolu s obilím i kukuřicí patří káva k důležitým zdrojům jejich obživy.

Chuť Guatemaly

Jak už jsme zmínili, guatemalská káva může mít mnoho chuťových profilů, jisté je ale to, že je oblíbená pro svou vyváženou sladkou chuť bez přílišné kyselosti, kterou ocení (nejen) ti, kteří s kávou začínají. Vyzkoušejte třeba Tres Maria, kávu z oblasti Huehuetenango, kterou doplňují také příjemné vinné tóny. Má úžasné aroma i chuť a můžete ji sehnat jako zrnkovou i mletou, a pokud ji chcete dát svému kávomilovi jako dárek, pak je k dispozici i elegantní dárková dóza.

Co vy a káva z Guatemaly? Pro mě je to favorit! 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Pedro Szekely, na základě licence CC BY-NC-SA 2.0, flickr.com

 

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *