Taje etiopské kávy

Brazílie, Dominikánská republika a teď Etiopie. Přesně tak, v našem malém seriálů článků o tom, odkud káva pochází a kde se pěstuje, se přesouváme na jiný kontinent, konkrétně do Afriky. Jaká je etiopská káva, jak se pěstuje a jak chutná? Čtěte článek. 🙂

Káva a Etiopie

Říká se, že v Etiopii započala historie kávy samotné, považuje se za kolébku kávy. Možná ani nevíte, že právě slovo káva je odvozené od jména provincie Kaffa, ve které se káva začala poprvé pěstovat (údajně). Vypráví se legenda o pasáčkovi koz, který žil ve 12. století a jednoho dne si všiml, jaké účinky na jeho kozy mají červené bobule kávovníku. Ať už je na tom něco pravdy nebo ne, možná byl od této chvíle jen krůček k tomu, aby vznikl první šálek nejvoňavějšího moku na světě.

Nutno dodat, že kávovník se tu pěstuje dodnes a velice se mu zde daří. V současnosti je Etiopie největším vývozcem arabiky v Africe a jedním z největších producentů kávy na světě. Většina produkce kávy pochází z místních farem, stále tu ale ještě najdete i pár divoce rostoucích kávovníků. Zvláštností je, že kávu tu pěstují především drobní farmáři a malé farmy, což je s porovnáním s jinými státy vyvážejícími kávu spíše vzácnost. Navíc tu lze narazit na stovky dosud nezdokumentovaných odrůd kávy. Etiopie skrývá mnohá kávová tajemství. 

Káva se v Etiopii pěstuje například na východě v oblasti Harrar (zde se pěstuje vzácná odrůda Mocca), v oblasti Djimma poblíž hlavního města (zde vzniká káva menší kvality) nebo v oblasti Sidamo (odtud pochází „královna etiopských káv“, o které si ještě řekneme víc). Pěstování kávy tak živí asi sedminu obyvatel Etiopie.

Chuť Etiopie

Ani etiopskou kávu nelze popsat několika slovy nebo stereotypně shrnout její vlastnosti. Má totiž tolik chutí a aromat, že můžeme mluvit o dechberoucí rozmanitosti. Můžete se setkat s ovocnými či kyselejšími tóny, s chutí lehkou, aromatickou a čistou nebo také se zemitými či těžkými tóny. Etiopská káva je tedy o objevování a experimentování a vždycky je skvělé zeptat se v kavárnách či v pražírnách, odkud daná zrnka pochází a co od nich můžete očekávat.

Oblíbenou etiopskou kávou je ta z regionu Sidamo. Jak už jsme se zmínili, přezdívá se jí „královna etiopských káv“ a patří po celém světě mezi ty nejžádanější. Vděčí za to především své plné chuti, která má jemné čokoládové tóny. Tuto sametovou texturu doplňuje příjemná ovocná kyselost a květinové aroma.

Etiopskou kávu z regionu Sidamo můžete koupit například tady, kde si můžete vybrat ze zrnkové nebo namleté varianty a klasického sáčku či elegantní dárkové dózy. Určitě nezapomeňte etiopskou kávu ochutnat, jako správný kávomil tak okusíte samotné kávové kořeny.

A co vy a káva z Etiopie? Jaká je vaše nej? 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Dietmar Temps, na základě licence CC BY-NC-SA 2.0, flickr.com

 

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *