Taje dominikánské kávy

V předchozím článku jsme se vypravili do Brazílie, abychom si řekli něco málo o brazilské kávě. Dnes budeme pokračovat, tentokrát se ale podíváme do Dominikánské republiky, která je také významným vývozcem kávy. Co můžete od dominikánské kávy očekávat a jak se zdejší káva pěstuje?

Káva z Dominikánské republiky

V Dominikánské republice se káva pěstuje už několik staletí, konkrétně od počátku osmnáctého století, kdy sem byla dovežena obchodníky. Dominikánská republika se nachází v podnebném pásu, který pěstování kávy svědčí. Kávovník zde roste v nadmořských výškách od 600 do 1500 metrů nad mořem. Najdete tu především arabiku, a to hned v několika variantách.

V Dominikánské republice se kávové plantáže nachází ve čtyřech hlavních oblastech. Jmenují se Barahona, Ciabao, Ocoa a Bani. Za nejlepší z nich je považována káva z oblasti Barahona v jihozápadní části země. Někdy se jí také říká Santo Domingo Barahona a právě o ní si teď povíme víc.

 

Santo Domingo Barahona

Region Barahona je pro pěstování kávy přímo stvořený. Zdejší podnebí umožňuje kávovým plodům se pomaleji otevírat, díky čemuž si pak z těchto zrnek můžete připravit opravdu kvalitní kávu. I domorodci ji mají ve velké oblibě, dokonce v tak velké, že velkou část nevyvážejí, jak je tomu u jiných zemí pěstujících kávu. Prý ji také považují za elixír života.

Káva z Barahony je pravém považována za gurmánský zážitek. Může se pochlubit nízkou a jemnou kyselostí, plnou chutí a omamným aroma. Očekávejte bohatou chuť s určitou sladkostí. První doušek dominikánské kávy vás nejen postaví na nohy, ale také potěší chuťové pohárky i kávové gurmány.

Zrnkovou i mletou kávu z Barahony můžete koupit zde. Vybírat lze mezi zrnkovou a mletou dominikánskou kávou a také klasickým sáčkem nebo elegantní dárkovou dózou.

Určitě také vyzkoušejte mnohé z kávových specialit z Dominikánské republiky. Na trhu je najdete pod označením Santa Domingo a opět vám nabídnou plnou chuť s bohatým aroma a zemité tóny, které jsou typické pro kávy pěstované ve vyšších nadmořských výškách. I kyselost se mírně různí – od té mírné po střední.

A co vy a dominikánská káva? Ochutnali jste? 🙂

 

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *