Švestkový koláč s drobenkou

Přišel čas upéct si zase švestkový koláč. Švestek jsem si z trhu přinesla dost a víkend bez příjemného rituálu mlsání u kávy by nebyl tím pravým ořechovým, zvlášť když už se dny krátí a je čím dál chladněji. A tak jsem si upekla koláč bez cukru, s mým oblíbeným ovocem, vonící po másle a s hromadou křupavé drobenky. Recept najdete v článku.

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 100 gramů povoleného másla
  • 70 gramů cukru nebo 15 datlí
  • 230 gramů jemné špaldové mouky
  • 1 vejce

na náplň:

  • asi 15 větších švestek
  • 4 lžíce jahodové marmelády

na drobenku:

  • 100 gramů povoleného másla
  • 100 gramů jemné špaldové mouky
  • 2 lžičky skořice
  • volitelně 75 gramů cukru

 

Jak na to:

  1. Nejprve připravíme těsto. Pokud sladíte cukrem, rozšlehejte vejce s cukrem. Pokud sladíte datlemi, datle si dopředu namočte v horké vodě, dokud nezměknou. Poté je nakrájejte na malé kousky a spolu s vejci rozšlehejte v hladkou hmotu, nejlépe v mixéru na smoothie (nebo v jakémkoli silném mixéru, který dokáže datle rozmělnit).
  2. V jiné míse smíchejte sladkou směs s máslem a moukou, nejlépe rukama, aby vzniklo hladké těsto. Těsto namačkejte do předem vymazané a vysypané formy na koláč, na dno i do výšky po okrajích.
  3. Na těsto naneste marmeládu.
  4. Omyjte si švestky, vypeckujte je a nakrájejte na menší kousky. Pokryjte jimi marmeládovou vrstvu. Ideálně by jich mělo být tolik, aby pokryly celou plochu.
  5. Nakonec si připravíme drobenku. V menší míse smíchejte máslo s moukou a skořicí. Pokud sladíte, přidejte i cukr. Hněťte tak dlouho, dokud se ingredience nespojí a nevzniknou drobivé kousky. Drobenkou pak posypte celý koláč.
  6. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 35 minut, dokud není krásně voňavý a zlatavý. A je hotovo.

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

 

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.