Staročeské tvarohové koláčky

Klasika je klasika, a tak tento víkend peču podle osvědčeného receptu od mojí babičky. Tyhle staročeské tvarohové koláčky jsem jako dítě s oblibou mlsala ve velice nezdravém množství. Byly zkrátka výborné a babička na ně byla mistr. Nastal čas vrátit se k tradici, přestat chvíli experimentovat a pochutnat si na mlskách našich předků. Přečtěte si recept a vyzkoušejte je taky.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 gramů polohrubé výběrové mouky
  • 1 vejce
  • 70 gramů rozměklého másla
  • 70 gramů sádla
  • 4 lžíce mléka
  • 30 gramů kvasnic
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru krystal

Na tvarohovou náplň:

  • 1 kostka měkkého tvarohu
  • hrst rozinek
  • práškový cukr dle chuti

Na pomazání:

  • práškový cukr
  • 1 vejce

 

Jak na to:

  1. V hrnku ohřejeme mléko. Přidáme kvasnice, lžíci cukru krystal, lžíci mouky a necháme vykynout kvásek.
  2. Ná válu zpracujeme mouku, máslo, vejce, sádlo, špetku soli spolu s kváskem v těsto.
  3. Připravíme si tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh s rozinkami a osladíme cukrem podle chuti.
  4. Těsto vyválíme tak, aby bylo o tloušťce asi 3 milimetry. Nakrájíme ho na čtverečky přibližně 8 krát 8 centimetrů a na každý čtvereček dáme lžičku tvarohové náplně. Protější dva rohy čtverečku přehneme k sobě, poté zbylé dva. Rohy zmáčkneme k sobě tak, aby se nám při pečení neoddělily, a vytvarujeme buchtičku.
  5. V hrníčku vyšléháme vejce a do misky si připravíme práškový cukr. Každý koláček překlopíme do vajíčka, pak vložíme do cukru a vytvoříme cukrovou čepičku.
  6. Tvarohové koláčky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud krásně nezezlátnou.

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Tagy:
Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *