Seznamte se s neprůstřelnou kávou

Už jste někdy slyšeli o „bulletproof coffee“ neboli o neprůstřelné kávě? Možná to bude znít divně, ale je to vlastně káva, do které přidáte zdravé tuky – kokosový olej a máslo. K čemu je to dobré, jak si takovou kávu připravit a proč je kolem neprůstřelné kávy takový humbuk? Dozvíte se v článku. 🙂

Co je bulletproof coffee?

Neprůstřelná káva je ve skutečnosti součástí zvláštní diety, která se také nazývá neprůstřelnou – Bulletproof Diet. Jedná se o způsob stravování, který likviduje zánět v těle, slibuje ztrátu váhy a zlepšení kognitivních schopností, zatímco jíte vysoce kvalitní potraviny. Sama s touto dietou zkušenosti nemám, takže vám toto tvrzení nemůžu ani vyvrátit, ani potvrdit. Neprůstřelná káva během této diety tvoří celou snídani a dokáže ji prý díky svému bohatému složení nahradit.

S neprůstřelnou kávou poprvé přišel Dave Asprey v roce 2009, kdy na svém blogu publikoval recept na tento nápoj. V Tibetu ochutnal čaj s jačím máslem a následně doma v Americe experimentoval s různým složením, dokud nevzniklo „bulletproof coffee“.

Na kávě s máslem nebo tukem přitom zase tak nic nového není, protože se už po staletí pije především v Himaláji, Etiopii, Nepálu, Vietnamu či Singaporu. Tento typ kávy slouží jako výborný zdroj energie a díky tomu se těší velké oblíbě, především mezi těžce pracujícími lidmi v Tibetu.

V současnosti se stále o neprůstřelné kávě vedou bouřlivé diskuze. Jedni ji obhajují a druzí haní. Jedni tvrdí, že opravdu dokáže dodat energii, pomáhá při tréninku či hubnutí a dokáže nahradit jakékoli jídlo, druzí tvrdí, že spíše zdraví škodí a je dalším nesmyslným trendem. Kde je pravda? Těžko říct, pravděpodobně si to budete muset vyzkoušet sami a udělat si vlatní názor.

Mým skromným názorem je, že neprůstřelná káva může být zajímavým zpestřením v životě kávomila, ale nemůže ani zdaleka nahradit plnohodnotné jídlo, alespoň ne dlouhodobě. Stejně tak si myslím, že existují i mnohem lepší a šetrnější způsoby, jak zhubnout, a navíc mi to celé zavání marketingovými sliby. Na internetu naleznete spoustu idealizovaných článků, které vám naslibují úžasné výsledky, ale také mnoho článků, které přichází s argumenty proti.

Na druhou stranu ale není na škodu bulletproof coffee ochutnat jen tak čistě ze zvědavosti nebo pro zpřestření.

 

Jak si neprůstřelnou kávu připravit?

Příprava je velice jednoduchá. Budete potřebovat french press, moka konvičku (nebo jakoukoli jinou alternativu domácí přípravy kávy) a kávomlýnek na umletí kávy. Neobejdete se samozřejmě bez kvalitních zrnek čerstvé kávy, kokosového oleje, másla a mixéru či šlehače.

  1. Umelte si kávu a připravte ji. Veškeré návody, jak na to, najdete zde. Na 250 ml kávy se doporučuje asi 17 gramů zrnek, ale záleží na vás, jak silnou kávu pijete.
  2. Po dokončení louhování kávy a oddělení od lógru přelijte kávu do mixéru nebo do nádoby, ve které můžete šlehat. Přidejte lžíci kokosového oleje a lžíci másla nebo ghí.
  3. Vyšlehejte, dokud vám nevznikne pěna.
  4. A je hotovo, můžete se posadit a neprůstřelnou kávu si vychutnat. Volitelně ještě můžete okořenit skořicí nebo přidat kakao.

Co vy a bulletproof coffee? Dejte nám vědět, jak vám chutnalo. 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: lu_lu, na základě licence CC BY-NC 2.0, flickr.com

 

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *