Příliš horko? Vyzkoušejte cold brew

Léto je v plném proudu a někdy zkrátka nemáme tu správnou chuť na horkou kávu a ledová káva plná zrmzliny, mléka a šlehačky také není to pravé ořechové. Co má tedy dělat milovník černé kávy či espressa, když je mu pořádné vedro? Nějaký tip bych měla. Co takhle vyzkoušet cold brew?

Co je to cold brew?

Cold brew (někdy také cold press) možná zní exoticky, ale není to nic jiného než extrakce kávy studenou vodou. Kromě kávy lze takto připravit i čaj, přičemž to, co by normálně vykonala horká voda v řádu minut, si tu bere na starost prodloužený čas. Je to v podstatě proces, kdy se umletá káva máčí ve studené vodě v poměru přibližně 1:10 po několik hodin, běžně například 11 až 12 hodin, ale můžete se setkat i s mnohem delší extrakcí.

Po této dlouhé extrakci se kávová sedlina filtruje a cold brew je na světě. Výsledný osvěžující kávový extrakt mívá nejen příjemně chladivé vlastnosti, ale jeho chuť se od tradiční horké kávy liší obvykle menší aciditou a větší sladkostí, ve které můžete ucítit ovocné i čokoládové tóny. Je zajímavé sledovat, jak jiný extrakční proces dokáže z kávových zrnek dostat jiné chuťové nuance.

Protože káva při extrakci studenou vodou neprochází vařením, skvěle se hodí k přípravě ledové kávy či přímo vyzývá ke kombinaci s něčím ostřejším. Běžný postup při přípravě ledové kávy je přelít kostky ledu espressem a dochutit, mnohem lepšího výsledku je ale možné docílit právě tím, že káva vůbec neprojde vařením a vše probíhá za studena.

Cold brew si můžete vychutnat buďto ve své oblíbené kavárně nebo se porozhlédnout, kde ho prodávají v plechovce nebo skleněné lahvi. Podle stoupající obliby cold brew v lahvích je patrné, že se nám tu rodí nový trend. Jedním z výrobců je třeba Colt Brew, který nabízí zastudena vyextrahovanou kvalitní kávu ze světových plantáží v 250 ml plechovkách bez konzervantů a barviv.

 

Připravte si cold brew doma

Cold brew si ale klidně můžete udělat i doma. Vezměte si na pomoc třeba french press (ideálně nějaký s větším objemem, třeba litrovým) nebo v šikovné konvici Hario Mizudashi s integrovaným filtrem.

  1. Vždy počítejte s poměrem zhruba jeden díl kávy na deset dílů vody, do litrového french pressu či konvice Hario Mizudashi byste si tedy umleli přibližně deset sto gramů kávy a přidali litr studené vody. Kávy můžete samozřejmě přidat i víc, pokud ji máte radši silnější. Zpočátku to chce experimentovat s poměrem vody a kávy i s délkou extrakce, dokud nevychytáte svůj ideální proces přípravy.
  2. Konvici nebo french press dejte na minimálně 11 hodin do lednice a poté přefiltrujte. U french pressu stačí jen stlačit píst dolů a cold brew přelít, u konvice Hario Mizudashi pouze vyndáte filtr z konvice.
  3. Je hotovo. Přidejte kostky ledu a užívejte si léta. 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Abl Porter licence CC BY 2.0, flickr.com

 

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *