Káva s příchutí

Vanilková káva, pumpkin latté, káva s kardamomem, čokoládová káva… to je jen pár příkladů ochucené kávy, s kterou se můžete se setkat v kavárnách i v obchodech s kávou. Káva s příchutí může být zajímavým zpestřením pro ty kávomily z vás, kteří rádi vyzkouší něco nového nebo netradičního, než se znovu vrátí ke své osvědčené volbě. Pojďme si tedy o kávě s příchutí říct něco víc.

Kde se vzala ochucená káva?

Káva se v různých zemích světa ochucuje už po dlouhá staletí, poprvé se však aromatizovaná nebo ochucená káva objevila na trhu v 70. letech minulého století v USA. A je to právě Amerika, kde má ochucená káva velkou oblibu dodnes, což je módní vlna, na které staví především velké řetězce jako Starbucks. Možná jste nedávno narazili na pestrobarevné „Unicorn Frappucino“, které nejenže mění barvu z fialové na růžovou, ale také příchuť ze sladké na štiplavou a pak na ovocnou. Jednorožcí frapučíno je tak velký hit, že se vám může stát, že vám ho před vašima očima vyprodají. Nakolik je to zvěrstvo proti kávové kultuře nebo její zajímavé ozvláštnění, to už nechám na vás.

 

Jak se káva ochucuje?

K ochucování se používá především méně kvalitní káva nebo levnější odrůdy, protože přes přidanou příchuť už vlastně kvalitu kávy tolik nepoznáte. Kávová zrnka se ochucují či aromatizují různými aromatickými látkami, které většinou bývají syntetické, ale mohou být i přírodní nebo přirodně identické. Před ochucením se zrna postříkají nosným olejem a ochucují se až po upražení.

Je třeba si dát pozor na kvalitu ochucené kávy, protože někdy se aromatem a příchutí zakrývá mnohé. Vždy tedy raději zvolte osvědčenou značku nebo si nechte poradit od svého baristy.

Nejčastěji se setkáte s příchutí mandlovou, čokoládovou, amaretto, skořice, kardamom, vanilkovou, vaječný likér, belgické pralinky, irská whisky, tiramisu, karamel, med, oříškovou a podobně, které se s chutí kávy příjemně doplňují. Pak jsou tu i odvážnější kombinace jako například máta či různé ovoce jako maliny, banán, pomeranč, citron, černý rybíz, višně v rumu a další.

 

Jak ještě se dá ochutit káva?

Za dochucenou kávou nemusíte do obchodu nebo do kavárny, ale můžete si nějaký ten chuťový experiment zkusit i doma. Tak třeba po vzoru Arabských zemí si můžete spolu s kávou umlít i kardamom a vychutnat si vůni orientu (víc o kardamomu a kávě zde). Nebo si rovnou připravte kořeněnou kávu s hřebíčkem, skořicí, kardamomem, která vás zahřeje zvlášť v zimních měsících (recept najdete zde). Nebo co takhle cappuccino s muškátovým oříškem a čokoládou (recept zde)?

Je také možné pořídit si sirupy do kávy, kterými se také v kavárnách a barech ochucují kávy a koktejly. Nejznámější značkou jsou sirupy Monin, na které narazíte v každé dobré kavárně. Můžete si je pořídit v balení se čtyřmi různými příchutěmi

Další oblíbenou variantou je kombinovat kávu s jiným nápojem. Nejčastější je samozřejmě mléko, které se prý do kávy přidává už od konce 17. století, ale oblíbený je i alkohol. Kávu si můžete ozvláštnit různými likréy, brandy, koňakem, pálenkou, whisky nebo dokonce i s netradičním šampaňským nebo vínem. Alžírská káva, milano či amaretto káva, irská káva, mexická káva… to jsou všechno kávové nápoje, které si můžete objednat v téměř každé kavárně.

Kombinací je nekonečně mnoho, a tak už je jen na vás, na co máte chuť. Nebo tenhle článek můžete brát jen jako způsob, jak si rozšířit obzory, a zůstat u svého osvědčeného espressa. 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Camilla Isley, flickr.com

 

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Eva napsal:

    V Maďarsku jsem ochutnala kávu se sektem, byla výborná, jen bych ji raději pila chlazenou než teplou. Doufám, že se mi doma podaří trefit poměr.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *