Káva bez kofeinu: pít či nepít?

Určitě jste si všimli, že se v nabídce kaváren objevuje i káva bez kofeinu. Pojďme se tedy na variantu bezkofeinové kávy podívat pod drobnohledem a říct si, proč ji pít či nepít, jak chutná a jak se kofein z kávy vlastně odstraňuje.

Není divu, že se kolem bezkofeinové kávy kupí mnohdy protichůdné názory. Není kofein tím, co dělá kávu kávou? Není kofein tím, proč spousta lidí kávu pije? Proč by někdo chtěl zbavit kávu její přirozené součásti?

Možná vás překvapí, že kávě bez kofeinu patří okolo 10% světové spotřeby kávy. Je to málo nebo hodně? To nechám na vás, evidentně se však najdou lidé, kteří ji pijí. Důvodů může být mnoho. Tak třeba ty zdravotní. Mnoho žen například řeší v těhotenství otázku, zda kávu pít či nepít nebo pít alespoň její bezkofeinovou variantu. Ať je to jak chce, je pravdou, že kofein je stimulant, který má jak příznivé, tak už méně příznivé účinky. To však platí i o bezkofeinové kávě.

Káva bez kofeinu sice tento stimulant neobsahuje, zato však při procesu odstraňení kofeinu získává různé chemické přímesi a látky, které nejsou v jejím původním přírozeném složení. Dalším vedlejším účinkem je i chuť a aroma bezkofeinové kávy, které jsou s klasickou kávou nesrovnatelné. 

 

Jak tedy probíhá odstraňování kofeinu z kávy?

Kofein lze odstranit dvěma způsoby. Jednomu se říká evropský a druhému švýcarský. Tento proces se provádí před upražením zrnek.

Evropský proces probíhá ve vodném roztoku a využívá k odstranění kofeinu chemické prostředky. Zrnka se namočí do roztoku, který odstraní kofein, a poté se omyjí, což je zbaví chemické látky. Něco z použití chemie se bohužel odráží ve výsledné chuti kávy. Tento proces dokáže kofein z kávy odstranit na 97%.

Švýcarská metoda je považována za šetrnější. Při ní se kofein odstraňuje pomocí vody a aktivního uhlíku, kdy se kávová zrna máčeji po velmi dlouhý časový úsek a kofein se z nich samovolně vypuzuje. Následuje ještě přefiltrování přes uhlík, který vstřebává nežádoucí kofein. Tímto způsobem však z kávových zrn odchází éterické oleje, díky kterým klasická káva tam báječně voní a chutná, takže šálek takovéto kávy bude výrazně jiný. Švýcarský proces odstraní z kávy 99% kofeinu.

A co vy a bezkofeinová káva? Jaký na ni máte názor?

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Zohar Manor-Abel, na základě licence CC BY-NC 2.0, flickr.com

 

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *