Káva a kardamon

Blíží se nám Vánoce a všude to voní punčem, svařeným vínem, čajem i kávou. To báječné aroma má na svědomí koření a my si v tomto článku o jednom z nich povíme. Řeč bude o kardamonu, který tvoří skvělou kombinaci s kávou. Jaká je tradice kávy s kardamonem, proč ji vyzkoušet taky a jak si ji doma připravit? 🙂

Starověké koření

Kardamon je koření, které používali i v kolébce evropské civilizace, ve starověkém Řecku a Římě. Oblíbený byl však zejména v zemích Orientu, kde s jeho pomocí kořenili nejen jídlo, ale i nápoje včetně čaje a kávy. Jeho specifická silná vůně a chuť se stala nedílnou součástí tamní kultury, a nyní tajemství kardamonu objevuje i Evropa. Toto koření se používá při výrobě cukrovinek, zákusků, pečiva a různých pokrmů, najdete ho v likérech, alkoholických nápojích a také v léčivých přípravcích.

 

Káva a kardamon

Mimo jiné své uplatnění našel kardamon i při přípravě kávy. Káva s kardamonem se připravuje už po staletí v džezvě, a to především v arabských zemích a Turecku a patří mezi jedny z nejstarších příprav. Často se také přidává i jiné koření, například skořice nebo hřebíček. Výsledkem je káva s výraznou kořeněnou chutí s nádechem do karamelu.

V kavárnách dnes narazíte na různé speciality jako kardamonové cappuccino či tradiční tureckou kávu kořeněnou tímto starověkým kořením. Chuť kořeněné kávy určitě nesedne každému, pokud ale rádi experimentujete s netradiční chutí, kardamonovou kávu vám vřele doporučuji. Vyzkoušet ji ale můžete i v pohodlí domova.

Jak si kávu s kardamonem připravit doma

  1. Budete potřebovat kvalitní zrnkovou kávu, kterou umelete spolu se špetkou semínek kardamonu. (Čím více semínek, tím silnější káva bude. Obvykle se přidává okolo čtyř tobolek se semínky na 100 gramů kávy, takže to nepřežeňte.) Hrubost mletí upravte podle toho, zda máte možnost připravit kávu v džezve, nebo ji připravujete například v moka konvičce, dripperu nebo french pressu. Nejtradičnější příprava je samozřejmě v džezvě.
  2. Příprava kávy poté závisí na alternativní metodě, kterou máte k dispozici. Všechny návody jak na to, najdete tady. Nejjednodušší je například příprava ve french pressu – kávu stačí zalít vodou o teplotě zhruba 96 stupňů, zamíchat, nechat louhovat 4 minuty, přelít do šálku a podávat.

Přejeme výjimečný zážitek a krásné vánoční svátky.

A co vy? Už jste kávu s kardamonem ochutnali? 🙂

 

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *