Jak vytvořit mléčnou pěnu?

Ještě než se pustíme do návodů, jak si připravit domácí cappuccino, café latte a jiné druhy kávových nápojů, měli bychom si něco říct o mléčné pěně. Ta je totiž mnohdy nezbytnou součástí daných nápojů. Jak si doma udělat mléčnou pěnu a jaký napěňovač mléka si vybrat – to vše se dozvíte v prvním díle článků ze série o přípravě kávových nápojů v domácím prostředí.

Jaké mléko k výrobě mléčné pěny?

Vždy volte kvalitní plnotučné mléko. Aby vám šla pěna vůbec ušlehat, mléko musí mít větší obsah tuků a bílkovin. Vybírejte takové, které vám chuťově vyhovuje. Nemusíte kupovat žádné speciální, bohatě stačí nějaké ze supermarketu, které je čerstvé a pokud možno co nejvíce tučné.

 

Jak našlehat mléko?

Můžete vybírat ze tří možností: pořídit si ruční napěňovač mléka, elektrický napěňovač mléka nebo kávovar, který má trysku určenou k našlehání mléka.

 

Ruční napěňovač mléka

Nejprostší a nejjednodušší variantou je šlehání mléka pomocí ručního napěňovače. Většinou připomíná ruční šlehač na šlehačku a funguje na stejném principu – několika rychlými pohyby pístu šleháte mléko, až se vám napění.

Existují také shakery na šlehání mléka, které se výborně hodí pro přípravu ledové kávy, protože v nich lze našlehat mléko za studena.

Při šlehání mléka s pomocí ručních napěňovačů doporučujeme mléko trochu ohřát, bude se vám lépe šlehat.

Není na tom vůbec nic složitého, ruční napěňovače nejsou nijak drahé a je to rychlé.

 

Elektrické napěňovače mléka

O elektrických napěňovačích v podstatě totéž, co jsme si řekl o ručních šlehačích mléka – je to rychlé a jednoduché.

Na rozdíl od ručních napěňovačů však šetří vaši energii, jsou však dražší (jejich cena se obvykle pohybuje okolo 2 000 korun a víc).

Elektrické pěniče mají ovšem i velice levnou variantu v podobě tohoto prostého šlehače na mléko, který funguje na baterie. Stačí jen držet knoflík a šlehač se postará o zbytek. Šlehání však trvá déle než v případě ručních napěňovačů.

 

Tryska na kávovaru

Poslední variantou je šlehat mléko pomocí speciální trysky zabudované v kávovaru. Ta bývá součástí některých automatických kávovarů, pákových kávovarů i dokonce kapslových kávovarů. Pokud tuto funkci vyžadujete, nejdříve se tedy ujistěte, že ji kávovar, který se chystáte pořídit, má.

Tryska vám opět usnadní práci a rychle připraví hustou mléčnou pěnu. Příprava pěny však chce trochu cvik, není tak jednoduchá jako v případě ručních a elektrických napěňovačů.

  1.  Potřebujete především vhodnou konvičku na mléko, která by měla být z nerezového kovu.
  2.  Pro šlehání pomocí trysky používejte plnotučné vychlazené mléko. Důležité je, aby byla konvička naplněná do poloviny. Pokud budete mít mléka málo, bude se vám špatně šlehat nebo ho nenašleháte vůbec.
  3.  Ještě než se pustíte do šlehání, pusťte páru naprázdno, abyste se zbavili nečistot, které v trysce mohly ulpět.
  4.  Vložte trysku kousek pod povrch mléka (asi na centrimetr) a pusťte páru naplno. Mléko se začne šlehat a pěna bude zvětšovat jeho objem. Posouvejte konvičku postupně níže, aby se vám na povrchu vytvořila co nejhustší pěna.
  5.  Jakmile začne konvička pálit natolik, že už ji neudržíte, vypněte páru. Mléko už déle nešlehejte, ať ho nepřevaříte. Jednou s konvičkou klepněte o stůl, ať se zbavíte nežádoucích bublin a zůstane vám opravdu jen pěna.
  6.  Po každém šlehání pusťte trysku opět naplno, ať ji očistíte. Nezanedbávejte její údržbu, látky, které by zůstaly uvnitř, by mohly snadno zkazit váš požitek z kávy s čerstvě našlehanou mléčnou pěnou.

Co ale dělat, když šleháte o sto šest podle návodu a pořád to nejde? Mrkněte na článek o nejčastějších chybách při šlehání mléčné pěny pomocí trysky kávovaru, třeba tam najdete řešení. 🙂

A co vy? Šleháte si doma mléko? 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: David Joyce, na základě licence CC BY-SA 2.0, flickr.com

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře
  1. Michaela napsal:

    Děkuji 🙂 výborný tip

  2. Filip napsal:

    Dobrý den,
    většinou používám napěnění na kávovaru pomocí trysky. Mléko by mělo být vychlazené, nesmí se ale přehnat teplota, jinak pěna klesne. Jako druhý jsem zkoušel (http://www.cerstvakava.cz/77-slehac-na-mleko-la-cafetiere/#a_aid=895821) a je to zase něco jiného. Teď pokoukávám po (http://www.cerstvakava.cz/392-slehac-na-mleko-bodum-latteo/?gclid=Cj0KEQjw-Mm6BRDTpaLgj6K04KsBEiQA5f20E0-efhElTyA-o5pqBdluiFk9wQu_2J195yNyopRLuAMaAqcA8P8HAQ) Jakou s tímto ručním šlehačem máte zkušenost? Peru se s mikropěnou, což je u nás dokonce problém některých kaváren a tak jsem se moc nedozvěděl a učím se sám. Párou se mi ale povede tak 1 ze 4, 5…. Pak už je pěny moc nebo málo (cílem je u mě mikropěna, jakou tvoří „mistři“, když dělají café art). V jednom videu jsem viděl právě tenhle ruční šlehač a tak si říkám, jestli to zkusit nebo ne…

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Filipe, moc děkuju za komentář. 🙂 Zpočátku si stejně musí každý pár těch pěn zkazit, než přijde na optimální postup. Tak přeju, ať se vám pěna daří co nejlépe. Markét 🙂

  3. Veronika Pítrová napsal:

    Ahoj, moc prosím o radu, máme doma nový kávovar Saeco, u kterého je i nádobka na mléko a pěna se „šlehá sama“. Ze začátku byla pěna pěkně hustá, ale po měsíci začala rychle klest a ani pořádně nenapěnila, používáme pořád stejné mléko a stejný postup, nevíte v čem by mohl být problém?
    děkuji moc Veronika

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Veroniko,
      je možné, že je nějaká chyba v přístroji. Nenapadá mě jiný důvod, proč by měl kávovar po několika týdnech prostě přestat fungovat. Zkuste se poradit s eshopem / obchodem, odkud kávovar máte a popřípadě ho reklamovat. Držím palce, ať to máte brzy v pořádku a můžete zase šlehat pořádnou pěnu. 🙂 Markét

    • Jitka napsal:

      Dobry den pani Veroniko muzu se zeptat jak vam dopadlo ze vam kavovar nedelal po nejake dobe penu s mleka me to prave tet dela taky a uz mesic uz jsem vystridala i mleko a dela to furt a uz nevim uz to je vycistene jak kdyz je novy a furt neudela penu Tak jak jste to vyresila vy doma dekuji za odpoved

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *