Jak si udělat domácí café latte macchiato

V předchozím článku jste si mohli přečíst návod, jak si doma připravit café latte macchiato z espressa tak, jak to dělají ti nejlepší baristé. Co když ale nemáte odpovídající vybavení? Pak mrkněte na tenhle článek – poradíme vám v něm, jak si café latte macchiato připravit doma bez drahých kávovarů jen s pomocí alternativních metod přípravy kávy.

Schválně jsem tento nápoj nazvala „domácí“ café latte macchiato, protože na rozdíl od toho „pravého“ se tohle nepřipravuje z espressa. To však neznamená, že doma nelze docílit té skvělé mléčně kávové chuti. Stačí jen dodržet pár jednoduchých zásad.

 

Co budete potřebovat:

  •  kvalitní a čerstvou zrnkovou kávu
  •  kávomlýnek, kterým si kávu těsně před přípravou umelete (více o mlýncích na kávu zde)
  •  nějakou z pomůcek na alternativní přípravu kávy, já používám french press (více o nich se dočtete zde)
  •  plnotučné mléko
  •  šlehač na mléko (více o přípravě mléčné pěny se dočtete zde)
  •  vysokou sklenici o objemu asi 0,3 l

 

Jak na to?

  1. Umelte si čerstvou zrnkovou kávu na vhodnou hrubost a připravte ji některou z alternativních metod. Můžete vyzkoušet french press, moka express, dripper, aeropress, chemex, vakuum pot, ruční pákový stroj nebo hand espresso kávovar. S džezvou jsme zatím neexperimentovali, ale výsledek může být zajímavý. (Všechny návody, jak na to, najdete v naší sérii článků.) Kávu si připravte spíše silnější, ať její chuť ve mléce co nejvíce vynikne. (Pamatujte, že do pravého café latte macchiata patří espresso, čili je v něm káva o objemu asi 30 ml, zbytek nápoje tvoří našlehané mléko.)
  2. Důležité je vytvořit bohatou mléčnou pěnu. Nejlépe ji vytvoříte na trysce kávovaru, ale také s pomocí šlehačů na mléko. Podrobný návod jak na mléčnou pěnu najdete zde.
  3. Mléčnou pěnu nalijte do vysoké sklenice, měla by sahat asi to tří čtvrtin. Nechte ji chvíli odstát (asi minutu a půl), aby se mléčná pěna oddělila od mléka.
  4. Až se vám na povrchu oddělí mléčná pěna, nalijte do sklenice kávu. Nejlepší je lít ji po stěně sklenice, káva se vám tak nesmísí s mlékem a měla by se vám vytvořit prostřední vrstva.
  5. Je hotovo, přeji příjemný zážitek. 😉
Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře
  1. Majka napsal:

    Děkuji za tento návod. Moc pomohl a zrovna si vychutnávám své první domácí latte macchiato a je mňam 😉

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *