Jak si připravit domácí cappuccino?

Na webu Kávomil už jsme publikovali článek o tom, jak by mělo vypadat pravé cappuccino a jak si ho připravit z espressa. Pokud ale nemáte doma kávovar a chcete si udělat cappuccino, můžete zkusit tuhle „domácí“ verzi s pomocí alternativních metod přípravy kávy.

Tomuhle výbornému kávovému nápoji přezdívám „domácí cappuccino“, protože to vlastně pravé cappuccino není, ani nemůže být. Na druhou stranu se ale od jemné a krémové chuti cappuccina z kavárny moc neliší, pokud si kávu a mléčnou pěnu doma připravíte správně.

 

Co budete potřebovat?

  •  kvalitní a čerstvou zrnkovou kávu
  •  kávomlýnek, kterým si kávu těsně před přípravou umelete (více o mlýncích na kávu zde)
  •  nějakou z pomůcek na alternativní přípravu kávy (více o nich se dočtete zde)
  •  plnotučné mléko
  •  šlehač na mléko (více o přípravě mléčné pěny se dočtete zde)
  •  předem nahřátý šálek či hrnek

 

Jak na to?

  1. Umelte si čerstvou zrnkovou kávu na vhodnou hrubost a připravte ji některou z alternativních metod. (Všechny návody, jak na to, najdete v naší sérii článků.) Kávu si připravte spíše silnější a v menším objemu. (Pamatujte, že do pravého cappuccina patří espresso, čili je v něm káva o objemu asi 30 ml, zbylých 120 až 150 ml tvoří mléko.) Po uplynutí doby extrakce kávy ji nalijte do předem nahřátého šálku.
  2. Důležité je vytvořit bohatou mléčnou pěnu. Nejlépe ji vytvoříte na trysce kávovaru, ale také s pomocí šlehačů na mléko.
  3. Mléčnou pěnu nalijte přímo doprostřed šálku a po chvíli ji lijte po stěně šálku. Poměr kávy a mléka by měl být jednu ku dvěma (čili jedna třetina kávy, a dvě třetiny teplé mléko s mléčnou pěnou).
  4. Je hotovo, můžete podávat. 😉
Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *