Jak si doma připravit pravé cappuccino?

Pravé cappuccino je jen jedno, stejně jako espresso, které je jeho nedílnou součástí. Proto je jeho příprava uměním a vyžaduje nejen trochu cviku, ale také správné vybavení. Jak si tedy cappuccino doma připravit a co k tomu budete potřebovat?

Co budete potřebovat?

  •  kvalitní zrnkovou kávu
  •  kávovar (pákový nebo automatický, s pomocí kterého si můžete připravit kvalitní espresso a který má trysku s párou na šlehání mléka)
  •  speciální konvičku na mléko z nerezu
  •  šálek na cappuccino (objem 150 až 180 ml)

 

Jak na to?

  1. Základem vynikajícího cappuccina je kvalitní espresso připravené z čerstvě umleté kávy. (Samostatný článek o přípravě espressa najdete zde.) Připravte ho do předem nahřátého šálku o objemu asi 180 ml.
  2. Druhou důležitou složkou cappuccina je správně našlehané mléko. Šlehá se ve speciální nerezové konvičce, kterou z poloviny naplníte plnotučným, nejlépe vychlazeným mlékem.
  3. Trysku nejdřív pustťe naprázdno, abyste ji zbavili nečistot, a pak ji ponořte asi centimetr pod hladinu mléka a konvičku trochu nakloňte. Pusťte páru a mléko se vám začne šlehat a nabývat na objemu. Konvičku postupně posunujte níž, tryska by neměla být ponořená hluboko.
  4. Když vás konvička začne pálit v rukou, vypněte páru, klepněte s konvičkou o stůl, ať zmizí nežádoucí bubliny, a několikrát s ní zakružte. Pěna tak získá hladkou krémovou konzistenci. (Více o šlehání mléka najdete zde.)
  5. Mléčnou pěnu nalejte z konvičky přímo doprostřed šálku s espressem, po chvíli lijte pěnu spíše po stěně.
  6. Pokud jste šikovní, můžete si na povrchu cappuccina vytvořit pomocí mléčné pěny nějaký obrázek. Cappuccino je hotové, můžete servírovat. 😉

Podívejte se, jak připravuje cappuccino Petra Veselá, mistryně v přípravě kávy:

Přeji příjemné chvilky strávené u cappuccina. 😉

*Použité fotografie: náhledový obrázek: Sussane Nilsson, na základě licence CC BY-SA 2.0, flickr.com

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *