Jak si doma připravit espresso?

V předchozím článku jsme si řekli vše, co je o espressu třeba vědět, a v tomto příspěvku se zaměříme pouze na jeho přípravu. Ta má mnohá úskalí a vyžaduje cvik a praxi. S našimi radami a správným vybavením to však hravě zvládnete.

Co budete potřebovat?

  •  kvalitní zrnkovou kávu
  •  kávomlýnek, kterým si kávu umelete na požadovanou hrubost vhodnou pro přípravu espressa (více o mlýncích na kávu zde)
  •  kvalitní kávovar (nejlépe pákový nebo profesionální)
  •  předem nahřátý šálek na espresso

 

Jak na to?

  1. Těsně před přípravou si umelte kávu na espresso. Zvolte jemné mletí, káva by pak měla mít podobnou konzistenci jako polohrubá mouka. Množství zvolte podle toho, kolik šálků budete připravovat – kolem 7,2 gramů na jeden šálek. Někteří baristé dělají espresso až z 8 gramů.
  2. Do čisté páky nasypte umletou kávu (jednopáka se používá na přípravu jednoho šálku, dvoupáka na přípravu dvou). Dbejte na to, abyste do páky nenasypali příliš málo nebo mnoho kávy, abyste espresso nepřepálili nebo naopak aby nebylo bez chuti.
  3. Kávu v páce sklepejte a urovnejte tamperem tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená a její povrch hladký. Měla by v páce pevně držet, i když ji nakloníte. Setřete okraje páky, aby na nich neulpěly nějaké nečistoty a vám se nezaneslo těsnění.
  4. Ještě než páku do kávovaru nasadíte, pusťte vodu naprázdno, abyste se zbavili toho, co v něm zůstalo při minulé přípravě kávy.
  5. Nasaďte páku do kávovaru a okamžitě ho spusťte. Na nic nečekejte, nejenže by káva mohla přijít o aroma, ale také byste ji mohli přepálit.
  6. Po několika vteřinách začne káva vytékat do šálku(ů). Od zapnutí kávovaru by celý proces měl trvat okolo 20 až 30 vteřin.
  7. Výsledkem by měl být šálek naplněný zhruba do poloviny voňavým espressem s hustou pěnou. Pokud pěnu lžičkou rozhrnete, měla by se zase stáhnout a vytvořit neporušenou vrstvu.
  8. Espresso ihned podávejte. Přejeme příjemné chvilky strávené nad šálkem! 😉

 

Podívejte se na přípravu espressa na videu:

 

*Použité fotografie: náhledový obrázek: studio tdes, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *