Jak si doma připravit café latté macchiato

V předchozím článku jsme si řekli vše, co potřebujete vědět o café latte macchiatu. Chybí vám už jen návod, jak si takové vynikající café latte macchiato připravit doma. Najdete ho v tomto příspěvku.

Co budete potřebovat?

  •  kvalitní zrnkovou kávu
  •  kávomlýnek, kterým si kávu umelete na požadovanou hrubost vhodnou pro přípravu espressa (více o mlýncích na kávu zde)
  •  kvalitní kávovar (nejlépe pákový nebo automatický), ve kterém si připravíte espresso a který má trysku s párou na šlehání mléka
  •  speciální konvičku na mléko z nerezu
  •  plnotučné mléko
  •  vysokou sklenici o objemu asi 0,3 l

 

Jak na to?

  1. Nejdříve si připravte espresso, nejlépe do malé konvičky, aby se vám pak dobře nalévalo do sklenice. Podrobný návod jak espresso najdete v tomto článku.
  2. Zatímco se vám připravuje espresso, našlehejte si na trysce kávovaru mléko. Šlehá se ve speciální nerezové konvičce, kterou z poloviny naplníte plnotučným vychlazeným mlékem.
  3. Trysku nejdřív pustťe naprázdno, abyste ji zbavili nečistot, a pak ji ponořte asi centimetr pod hladinu mléka a konvičku trochu nakloňte. Pusťte páru a mléko se začne šlehat a nabývat na objemu. Konvičku postupně posunujte níž, tryska by neměla být ponořená hluboko.
  4. Když vás konvička začne pálit v rukou, vypněte páru, klepněte s konvičkou o stůl, ať zmizí nežádoucí bubliny, a několikrát s ní zakružte. Pěna tak získá hladkou krémovou konzistenci. (Více o šlehání mléka najdete zde.)
  5. Našlehané mléko nalijte do vysoké sklenice téměř až k okraji. Mléko nechte chvíli „pracovat“ (příbližně půl minuty), oddělí se vám tak mléčná pěna od horkého mléka.
  6. Poté do středu pěny pomalu nalijte espresso, které vám vytvoří prostřední, kávovou vrstvu café latte macchiata. Jestli vám zbyde pár kapek pěny z espressa, můžete ho nakapat na povrch mléčné pěny a vytvořit z něj obrázek.
  7. Můžete podávat. Přejeme příjemný zážitek. 😉

Podívejte se na video, v němž vám barista ukáže, jak na to (je v polštině, barista tam toho ale moc nenamluví):

 

*Použité fotografie: náhledový obrázek: -Ebellen-, na základě licence CC BY 2.0, flickr.com

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *