Hříšný čokoládový koláč

Kdo by neměl rád čokoládu? Já ji zbožňuju, možná až moc. Takže volbou pro tohle víkendové mlsání byl koláč celý z čokolády. A je vážně božský. Mrkněte na recept a vyzkoušejte ho taky. 😉

Co budete potřebovat?

na těsto:

  • 225 gramů hladké mouky
  • 70 gramů cukru krystal
  • 3-4 velké lžíce holandského kakaa
  • 75 gramů másla lehce rozměklého a nakrájeného na kousky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 55 gramů rozpuštěné hořké čokolády

na kakaovou náplň:

  • 170 gramů rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rumu
  • 140 gramů cukru krystal
  • 120 gramů hladké mouky
  • lžička přášku do pečiva
  • 65 gramů holandského kakaa
  • 2 vejce
  • hrst lískových ořechů, nasekaných na kousky
  • 2 hrsti strouhaného kokosu
  • můžete přidat i kousky hořké čokolády

 

Jak na to?

  1. Nejprve si vytvoříme těsto. Mouku, kakao, cukr a máslo nakrájené na kousky dáme do mísy a rukou prohněteme, dokud nám nevznikne suchá drobivá hmota podobná drobence. Pak přidáme vejce, zakysanou smetanu a rozpuštěnou čokoládu. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne trochu lepkavé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte ho na půl hodinu do ledničky.
  2. Mezitím si přichystáme kakaovou náplň. Rozpuštěné máslo smíchejte s cukrem a rumem. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao. Obě směsi – sypkou a tekutou – smíchejte dohromady. Nakonec přidejte vejce, oříšky a kokos. Můžete také přidat i nasekanou hořkou čokoládu.
  3. Vyndáme těsto z ledničky. Kulatou formu na koláč (průměr 24 cm) vyložíme pečícím papírem a vložíme do ní těsto tak, aby pokrývalo dno i okraje. Pokud těsto někde přečuhuje, odřízneme ho. Dno propícháme vidličkou. Formu přikryjeme pečícím papírem a těsto pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 až 15 minut.
  4. Až se těsto upeče, přidáme na něj kakaovou náplň, uhladíme ji a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dalších asi 20 minut.

A je hotovo. Přejeme příjmné mlsání. 😉

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *