Flat white – „australské cappuccino“

V nabídce kaváren v poslední době přibyla nová a možná trochu záhadná položka „flat white“. Na první pohled tenhle kávový nápoj připomíná křížence mezi cappuccinem a latté. Obvykle se servíruje ve sklence nebo hrnečku, obsahuje mléko a na vrchu ho zdobí mléčná pěna s obrazcem latté art. Jak se v tom tedy vyznat? Co je to flat white?

Co je flat white?

Flat white vychází vstříc všem, kteří mají rádi cappuccino, ale na druhou stranu si myslí, že je tam příliš mnoho mléka a málo kávy. Poprvé se začalo připravovat v Austrálii a u sousedů na Novém Zélandu v 80.letech minulého století, ale pomalu se stává oblíbeným po celém světě včetně našich kaváren, a není divu. Nabídne vám totiž skvělý poměr mléka a kávy. Není tak mléčný jako latté nebo cappuccino, a ani tak silný jako samotné espresso. Výsledkem je silná a bohatá chuť kávy v kombinaci s příjemnou, ale ne přehnanou krémově mléčnou složkou. A jako třešnička na dortu vás potěší i latté art, obrázek „namalovaný“ baristou na povrchu mléčné pěny.

 

Jak se flat white připravuje?

Základem flat white je espresso dopio, tedy dvojitá dávka espressa o objemu 60 ml připravená ze 14 gramů kávy, která se extrahuje po dobu mezi 20 a 30 sekundami pod tlakem 9 barů. Podává se buďto v cappuccinovém hrnečku nebo častěji ve sklence o objemu 160 až 180 ml. Zbytek objemu tvoří našlehané mléko s asi centimetrovou hustou mikropěnou na vrchu.

 

Jak si flat white připravit doma?

Budete potřebovat:

  • kvalitní zrnkovou kávu (na jedno flat white zhruba 14 gramů)
  • kávomlýnek, kterým si kávu umelete na požadovanou hrubost vhodnou pro přípravu espressa (více o mlýncích na kávu zde)
  •  kvalitní kávovar (nejlépe pákový nebo profesionální, který má trysku na šlehání mléka)
  •  speciální konvičku na mléko z nerezu
  • plnotučné kvalitní mléko (předem vychlazené, zhruba okolo 120 ml)
  •  předem nahřátý hrneček na cappuccino nebo sklenku o objemu 160 až 180 ml

Jak na to:

  1. Těsně před přípravou si umelte kávu na espresso. Zvolte jemné mletí, káva by pak měla mít podobnou konzistenci jako polohrubá mouka. Množství zvolte podle toho, kolik šálků budete připravovat – na jedno flat white použijete zhruba 14 gramů kávy.
  2. Do čisté páky nasypte umletou kávu. Dbejte na to, abyste do páky nenasypali příliš málo nebo mnoho kávy, abyste espresso nepřepálili nebo naopak aby nebylo bez chuti.
  3. Kávu v páce sklepejte a urovnejte tamperem tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená a její povrch hladký. Měla by v páce pevně držet, i když ji nakloníte. Setřete okraje páky, aby na nich neulpěly nějaké nečistoty a vám se nezaneslo těsnění.
  4. Ještě než páku do kávovaru nasadíte, pusťte vodu naprázdno, abyste se zbavili toho, co v něm zůstalo při minulé přípravě kávy.
  5. Nasaďte páku do kávovaru a okamžitě ho spusťte. Na nic nečekejte, nejenže by káva mohla přijít o aroma, ale také byste ji mohli přepálit. Potřebujete dvojitou dávku espressa, tedy 60 ml.
  6. Po několika vteřinách začne káva vytékat do šálku.
  7. Druhou důležitou složkou flat white je správně našlehané mléko. Šlehá se ve speciální nerezové konvičce, kterou z poloviny naplníte plnotučným, nejlépe vychlazeným mlékem.
  8. Trysku nejdřív pustťe naprázdno, abyste ji zbavili nečistot, a pak ji ponořte asi centimetr pod hladinu mléka a konvičku trochu nakloňte. Pusťte páru a mléko se vám začne šlehat a nabývat na objemu. Konvičku postupně posunujte níž, tryska by neměla být ponořená hluboko.
  9. Když vás konvička začne pálit v rukou, vypněte páru, klepněte s konvičkou o stůl, ať zmizí nežádoucí bubliny, a několikrát s ní zakružte. Pěna tak získá hladkou krémovou konzistenci. (Více o šlehání mléka najdete zde.)
  10. Mléčnou pěnu nalejte z konvičky přímo doprostřed šálku s espressem. Kdo ví, třeba se vám podaří i latté art.
  11. Je hotovo, vypijte ihned. 🙂

*Použité fotografie: náhledový obrázek: duncan c, na základě licence CC BY-NC 2.0, flickr.com

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *