Domácí příprava kávy 9.: Aeropress

Aeropress patří na poli alternativních metod přípravy kávy spíše k novinkám, přesto si však poměrně rychle získává popularitu. I když vypadá složitě, nemusíte se ho vůbec bát. Příprava kávy v něm znamená zábavu a hru.

Aeropress vypadá na první pohled spíš jako nějaké chemické náčiní, ve kterém chemici nechávají pobublávat barevné roztoky. Od pravdy je to však daleko. Aeropress totiž nabízí jednoduchou a rychlou metody přípravy kávy, která váš oblíbený nápoj neochudí o žádnou z chuťových nuancí, ale naopak je ještě zvýrazní.

Aeropress je, co se týče přípravy kávy, podobný metodě french pressu funguje také na principu stlačení a filtrace. V tomhle případě jde ale o filtraci pomocí filtračního papíru a vzduchu. Aeropress se skládá ze tří hlavních částí – plastového válce, pístu a sítka s filtrem.

 

Kde se vzal aeropress?

Tahle alternativní metoda patří mezi nejmladší. Vynalezl ji v roce 2005 Američan Alan Adler, jeho firma Aerobie je jedním z nejznámějších firem vyrábějících aeropressy. Tenhle zajímavý přístroj si od té doby získal mnoho příznivců nejen v Americe, ale i po celém světě. Pomalu se stává jedničkou mezi alternativními metodami přípravy kávy i u nás. Dokonce se koná i Mistrovství republiky v aeropressování.

 

Výhody aeropressu

  •  Jedná se o opravdu zajímavý a netradiční proces, který vám zaručí kvalitní výsledný nápoj. Zaujme především ty, kteří rádi zkouší nové a neotřelé věci. (Pozor však na tvrzení, že v aeropressu lze připravit espresso – není to pravda.)
  •  S pomocí aeropressu dosáhnete výborné vyrovnané chuti kávy, která je výraznější než třeba z french pressu a nebývá hořká.
  •  Aeropress není drahý ani složítý na údržbu. Navíc je téměř nerozbitný a dobře skladný. Díky tomu je ideálním společníkem na cestách. A dobrou zprávou je, že při přípravě kávy v aeropressu se toho dá zkazit jen opravdu málo.
  •  Příprava kávy v aeropressu je velice rychlá. Exktrakce kávy trvá 1 až 2 minuty.
  •  Káva z aeropressu je čistá, protože kvalitní filtr nepropustí ani maličké smítko.

 

Dva způsoby přípravy kávy v aeropressu

Existují dva způsoby, jak si v aeropressu připravit kávu. První z nich je klasický, jednodušší a doporučený výrobcem.

  1.  Umelte si kvalitní zrnkovou kávu na jemno.
  2.  Před přípravou omyjte papírový filtr, abyste výsledný nápoj zbavili jakýchkoli „papírových“ chutí. Filtr vložte do sítka a ty pak na konec plastového válce. Válec postavte na hrnek.
  3.  Do válce nasypejte umletou kávu (mělo by jí být mezi 16 až 20 gramy).
  4.  Kávu zalijte vodou o teplotě ideálně 95 stupňů a důkladně promíchejte.
  5.  Hned na válec nasaďte píst a pomalu stlačujte. Káva vám začne vytékat do hrnku dole.

 

Druhá metoda je o něco složitější.

  1.  Umelte si kvalitní zrnkovou kávu na hrubo.
  2.  Nasaďte píst do válce, obraťte ho a postavte válec na píst. Proto se této metodě říká také „obrácená“.
  3.  Do válce nasypte umletou kávu (mělo by jí být asi 15 gramů).
  4.  Kávu zalijte vodou o teplotě ideálně 90 stupňů a důkladně zamíchejte.
  5.  Omyjte papírový filtr a umístěte ho do sítka. Sítko dejte na horní část aeropressu.
  6.  Celý aeropress otočte a postavte na hrnek.
  7.  Pak už stačí jen pomalu stlačit píst dolů a káva se začne extrahovat. Za chvíli máte hotovo.

 

Jaký aeropress si pořídit?

Asi nejlepší aeropress je ten klasický firmy Aerobie (což je firma Alana Adlera, vynálezce aeropressu).

Je potřeba také dokupovat filtry do aeropressu. Prodávají se v balením po několika stovkách kusů, takže vám vydrží na opravdu dlouho.

A co vy? Už jste někdy aeropress vyzkoušeli? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *