Domácí příprava kávy 8.: Dripper

Dripper je další oblíbenou metodou přípravy kávy, především proto, že si v něm můžete uvařit populární filtrovanou kávu. V článku se o dripperu dozvíte víc, nechybí ani návod, jak s dripperem zacházet a připravit si v něm vynikající kávový požitek.

Možná se setkáte s různými označeními dripperu – coffee dripper nebo taky clever dripper či chytráček (v clever dripperu je příprava trochu jednodušší, protože umožňuje nastavit dobu louhování). Poslední přezdívka vám napoví, že se jedná o opravdu chytrou metodu přípravy kávy, která je založená na filtrování kávy přes papírový filtr. Jednoduchost a skvělý výsledek řadí dripper mezi nejpoužívanější alternativní metody přípravy.

Dripper, který vám vzhledem asi připomene porcelánový, skleněný nebo plastový hrníček s podšálkem, se do celého světa rozšířila z asijských zemí. Je to moderní metoda, která má však pár let historie za sebou, vznikla na počátku 20. století. Díky „podšálku“ se dripper dá postavit na konvici nebo hrneček a mezi ně se vkládá filtr. Uvnitř dripperu je otvor, kterým skrz filtr protéká káva, a také drážky, které přidržují filtr na místě a odvádí vzduch.

 

Výhody dripperu

  •  Velkou výhodou je rychlost a jednoduchost dripperu a zároveň kvalitní výslední nápoj. Celý proces trvá jen pár minut.
  •  Dripper patří k nejlevnějším alternativním metodám přípravy káy.
  •  Pomocí filtru docílíte kávy bez zbytků lógru a zrnek, výsledný nápoj je čistý. Filtry si však musíte zakoupit zvlášť (pokud nejsou součástí balení). Prodávají se po 100 kusech a stojí kolem 1 koruny za kus. Dejte si pozor na jejich velikost (1 nebo 2 či další), aby odpovídala velikosti vašeho dripperu.
  •  Pokud hledáte něco, v čem si můžete svůj oblíbený mok připravit na cestách se vším všudy (i včetně umletí čerstvé kávy), pak se vám určitě zalíbí takzvaný grindripper, který je kombinací mlýnku a překapávače v jednom. Na cestách je to skvělý pomocník.

 

Jaký dripper si vybrat?

Nejzásadnějším faktorem pro vás nejspíš bude velikost dripperu čili jaké množství kávy v něm můžete připravit. Velikost 1 je vhodná na přípravu 1 až 2 šálků kávy, ve velikosti 2 připravíte až 4 šálky.

Nejznámější dostupnou značkou u nás jsou drippery Hario. Tato firma také vyrábí speciální filtry do dripperů.

Některé drippery se prodávají s konvičkou, jiné ne. Je dobré si zakoupit speciální konvičku o odpovídající velikosti vašeho dripperu nebo koupit rovnou kompletní sadu dripperu s konvičkou i filtry.

 

Příprava kávy v dripperu

  1.  Nejdříve si umelte čerstvou kávu na hrubo. Je vhodný poměr 60 gramů kávy na litr vody.
  2.  Omyjte filtr a vložte ho do dripperu. Poté do něj nasypte umletou kávu.
  3.  Dripper usaďte na hrnek nebo konvičku. Kávu trochu zalijte vodou o teplotě 92 až 96 stupňů, aby se předpařila, a pak lijte pomalu zbytek horké vody. Káva se začne louhovat.
  4.  Do konvičky nebo hrnečku pod dripperem se vylouhuje káva. Louhování by nemělo trvat děle než tři minuty. Filtr vyhoďte do koše.
  5.  Tip na závěr: Pokud se vám připravená káva zdá bez chuti, zkuste ji umlít více na jemno. Pokud je naopak hořká, zkuste hrubější mletí.

A co vy? Už jste někdy dripper vyzkoušeli? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *