Domácí příprava kávy 7.: Moka express

Konvička moka express patří mezi oblíbené alternativní metody přípravy kávy. V tomto článku si konvičku představíme a přidáme vám k tomu i návod, jak si pomocí moka express uvařit kávu, která má velice blízko k pravému espressu.

Káva připravovaná v konvičce moka express je silná a vyvážené chuti, a právě proto si ji oblíbili zejména milovníci espressa. A v Itálii patří téměř k nezbytné výbavě kuchyně. V podstatě jde o konvičku vyrobenou z hliníku (díky kterému káva z ní má prý lepší chuť) a skládá se ze tří částí – spodní nádobka slouží na vodu, střední sítko na kávu a ve vrchní části vzniká váš oblíbený nápoj. Moka express funguje na principu vysokého tlaku vodní páry.

 

Kde se vzal moka express?

Konvička moka express je jako mnohé jiné spojené s kávou vynálezem Itala, konkrétně Alfonsa Bialettiho roku 1933. Jestli vám jméno Bialetti něco říká, pak vězte, že tento pán byl kdysi zpracovatelem hliníku a posléze majitelem velké firmy vyrábějící jeho vynález – moka konvičku. Tato značka se těší oblibě dodnes. Používá pořád to stejné logo s vousatým chlapíkem, který je s moka konvičkami Bialetti neodmyslitelně spjatý.

 

Proč si vybrat moka express?

  •  Pokud máte rádi opravdu silnou kávu a hledáte jednoduchý  a levný přístroj, který vám ji připraví, pak je moka konvička jasnou volbou.
  •  Pomocí moka expressu si doma můžete uvařit kávu, která se chutí nejlépe přiblíží espressu (kterého byste jinak docílili leda za pomocí speciálního kávovaru).
  •  Vyrábí se moka konvičky různé velikosti. V těch největších můžete připravit kávu až na osmnáct šálků. Můžete si také koupit moka express s různými stylovými potisky (což z něj dělá třeba originální dárek).
  •  Příprava kávy v moka konvičce není tak snadná jako třeba ve french pressu, ale i tak se nejedná o nic složitého.
  •  Výhodou moka expressu je, že připravenou kávu v něm můžete nechat delší dobu (na rozdíl třeba od french pressu a jiných metod). Káva už po přípravě nepřijde do kontaktu s lógrem.

 

Jak funguje moka express?

Káva se v moka expressu vaří na mírném ohni. Při zahřívání se ve spodní části moka konvičky, do které dáváte vodu, začne vytvářet pára. Ta vytlačuje vařící vodu nahoru přes střední část s čerstvě umletou kávou až do horní části. Lógr zůstane ve střední části, protože neprojde přes sítko, a v horní části moka konvičky vám vznikne kávový nápoj.

 

Jakou moka konvičku si vybrat?

Na trhu existuje velký výběr moka konviček. Mezi ty nejznámější patří ty značky Bialetti, které jsou kvalitní a rozšířené.

Pokud hledáte moka express o větším objemu, zkuste třeba tento (objem 10 šálků), pokud hledáte něco menšího, mrkněte na tuto konvičku (objem 2 šálky).

Kromě tradičních moka konviček ještě existují elektrické moka expressy, které nemusíte ohřívat na vařiči.

Hledáte-li něco netradičního, můžete se porozhlédnout po stylových moka konvičkách s potiskem. Co třeba tato?

 

Jak připravit kávu v moka expressu?

  1.  Nejprve si umelte kávu na středně hrubo. Mletí by mělo být o trochu jemnější než u french pressu.
  2.  Do spodní části nalijte studenou vodu. Voda by neměla přesahovat hranici pojistného ventilu, který je na boku moka konvičky.
  3.  Sítko ve střední části naplňte čerstvě umletou kávou, kterou není potřeba nijak uhladit či smáčknout.
  4.  Ujistěte se, že jste moka express pořádně zašroubovali, abyste neměli v kuchyni melu.
  5.  Dejte konvičku na sporák a vařte na mírném plameni. Po chvíli začne moka express pracovat a uslyšíte, jak se horní část plní kávou. Jakmile je horní část skoro plná, sundejte moka konvičku z vařiče.
  6.  Nenechávejte moka express bez dozoru. Mohlo by se stát, že na něj zapomenete a káva vám přeteče nebo si konvičku poškodíte.
  7.  Káva je hotová, můžete servírovat.

A co vy? Používáte moka konvičku? Jaké s ní máte zkušenosti? 😉

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře
  1. Adam napsal:

    Dobrý den,

    používám moka konvičku na sklokeramické desce. Vždy pouští plotnu na max. výkon. Ve Vašem návodu uvádíte vařit na mírný plamen, má to nějaký důvod??? V současné době bych si rád koupil nějaký ruční mlýnek, ale protože mám konvičku na 9 šálků nevím jaký vybrat. Mám také malý esspresovač tak by měl umět mlít i na jemno…

    • Markéta napsal:

      Pěkný den,

      káva v moka konvičce by se měla vařit na mírnějším plameni, aby se vám nespálila. Navíc potřebujete, aby se vám káva hezky vyextrahovala, a kdyby ten proces byl příliš rychlý, chuť by nemusela být to pravé ořechové. 🙂

      Ke kávomlýnku: nejspíš by se vám hodil elektrický (například tento: http://www.cerstvakava.cz/1332-elektricky-mlynek-na-kavu-delonghi-kg89/#a_aid=895821, je až na 12 šálků), ať se neumelete. 🙂 Ruční mlýnky jsou spíše menšího objemu, takže byste musel mlít navíckrát.

      • Adam napsal:

        Musím říci, že pokud pustím sklokeramickou desku na plno (stupeň 9) trvá příprava kávy cca 2-3 minuty. Když jsem zkoušel pustit sporák na mírnější stuopeň (6-7) nedělo se cca 5 minut skoro nic tak jsem byl stejně nucen přidat na max. výkon. Z tohoto důvodu se ptám, jestli nedochází k znehodnocení. V návodech, které jsem viděl vždy uváděli právě cca 2-3 minuty tak nevím.

        • Markéta napsal:

          Ono je to těžké, protože každý má jiný sporák a myslím, že není možné napsat univerzální návod pro všechny. Pro vás evidentně univerzální návod moc nefunguje. Zkuste trochu zaexperimentovat a vyzkoušejte různé přístupy, dokud to nebude ono. 😉

          • Mira napsal:

            Dobrý den, já vodu předem předehřívám ve varné konvici, aby příprava kávy byla rychlejší, a aby se káva nepřepálila (máme na prd sporák). Jsem s konvičkou velice spokojen a příprava je snadná 🙂

          • Markéta napsal:

            Ahoj, Míro, moc díky za sdílení vašich zkušeností a tip, jak kávu nepřepálit. Další kávomilové to určitě ocení. 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *