Domácí příprava kávy 6.: French press

V tomto článku si představíme french press, nejjednodušíí a velmi oblíbenou alternativní metodu přípravy kávy. Nechybí ani návod, jak si ve french pressu připravit kávu jako z kavárny.

Název tohoto malého přístoje na přípravu kávy vypovídá mnohé. Dozvíte se z něj, že vznikl ve Francii, a že má něco společného s tlakem. V podstatě se jedná o elegantní skleněnou konvičku s filtrem, jehož úkolem je oddělit tlakem lógr od nápoje. To je také celý princip, na kterém french press funguje.

 

Kde se vzal french press?

Vůbec první přístroj připomínající french press se objevil roku 1800, ale french press, který připomínal ten dnešní, pochází až z poloviny 19. století. V pozdějších letech pak došlo k vylepšení (zásluhou Itala Calimaniho roku 1929) a zrodil se french press, jak ho známe dnes – v kombinaci skleněné konvičky a kovu.

 

Výhody přípravy kávy ve french pressu

  •  Ačkoli je french press zařízení velmi jednoduché, dokážete v něm připravit opravdu dobrou kávu.
  •  Je nenáročný na mytí a údržbu a příprava kávy je rychlá a snadná.
  •  Nepotřebujete k němu už nic dalšího (žádné filtry apod.).
  •  Pokud dodržíte pár základních pravidel, na přípravě kávy ve french pressu není co zkazit.
  •  Pro přípravu kávy ve french pressu doporučujeme kvalitní a čerstvou jednodruhovou kávu.
  •  Chuť kávy z french pressu ovlivńuje také teplota vody (měla by být mezi 92 až 96°C), doba extrakce (maximálně 4 minuty), množství a hrubost namleté kávy (velmi hrubá káva připomínající hrudky cukru krystal), což můžete snadno ovlivnit.

 

Jak připravit kávu ve french pressu

  1.  Nejdříve si umelte kávu na velmi hrubo. Jemně namletá káva se nedoporučuje, protože by vám mohl lógr v nápoji zůstat. Je to také kvůli tomu, že french press vyžaduje delší extrakci, což umožňuje právě nahrubo umletá káva.
  2.  Doporučuje se 70 gramů umleté kávy na 1 litr nápoje. Z tohoto si můžete vypočítat ideální množství kávy pro vaši potřebu. Pokud máte raději slabší kávu, můžete trochu ubrat.
  3.  Kávu zalijte vodou o teplotě mezi 92 až 96°C. Nikdy nepoužívejte vodu, která právě dovřela, kávu tím zničíte.
  4.  Po chvíli louhující se kávu zamíchejte.
  5.  Po 3 až 4 minutách (nikdy ne víc!) pomalu stlačte píst french pressu dolů, čímž zbavíte nápoj lógru.
  6.  Okamžitě servírujte, nenechávejte kávu ve french pressu, protože ji zcela určitě přeextrahujete a místo dobré kávy se dočkáte kávy hořké nebo bez chuti.

 

Jaký french press si pořídit?

Zvažte, zda potřebujete french press o větším objemu (například o objemu 1 litr) nebo vám stačí menší (o objemu 35 ml).

Na trhu je spousta levných french pressů, ale přesvědčte se, že jsou opravdu kvalitní a něco vydrží. Dobré jsou například french pressy s pochromovaným rámem, jako je tento značky La Cafetière Optima.

Používáte french press? Jaké s ním máte zkušenosti? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *