Domácí příprava kávy 4.: V čem si kávu umlít?

V minulém díle jsme si řekli, na jakou hrubost si kávu umlít, abyste docílili té nejlepší možné chuti a vůně. Dnes toto téma ještě neopustíme a podíváme se na to, v čem si kávu umlít. Jaký mlýnek na kávu je pro vás nejvhodnější a jaké jsou výhody a nevýhody ručního a elektrického mlýnku?

Už jsme si řekli, proč je nejlepší umlít si kávu těsně před přípravou, nyní k samotnému mletí. Na trhu najdete širokou nabídku různých mlýnků všelijakých druhů a každý z nich vám kávu umele trochu jinak. Proto byste před koupí měli popřemýšlet nad tím, co od mlýnku očekáváte, jak si kávu připravujete a od toho odvodit, jakou hrubost kávy potřebujete.

Nedoporučujeme kávu mlít v mixéru nebo kuchyňském robotu. Ten totiž zrnka nemele, ale přímo rozbíjí za vysokých otáček. Nevýhodou takového způsobu mletí kávy je, že nad ním nemáte kontrolu a navíc se káva přepaluje, čímž se znevažuje její kvalita a chuť. Proto je nejlepším řešením pořídit si mlýnek přímo určený k mletí kávy.

 

Jak vybrat vhodný mlýnek na kávu?

Při výběru mlýnku zvažte, kolik kávy potřebuje umlít. Vaříte kávu jen pro sebe nebo pro víc lidí naráz? V prvním případě vám postačí menší mlýnek, v případě druhém je třeba zakoupit větší nebo si umlít kávu v menším mlýnku navíckrát.

Popřemýšlejte také nad tím, zda budete mlít na různou hrubost nebo jen na jednu. Každopádně se vám určitě vyplatí koupit mlýnek s nastavitelnou hrubostí mletí.

Při koupi mlýnku si zkontrolujte záruku a také si ověřte kvalitu mlecího strojku.

Nedoporučujeme nakupovat kávomlýnky (a jiné příslušneství, když už jsme u toho) v supermarketech. Vždy je lepší obrátit se na specializovaný obchod nebo e-shop, kde vědí, co prodávají.

Můžete vybírat z ručních mlýnků, elektrických mlýnků nebo také profesionálních kavárenských mlýnků (ty jsou ovšem vzhledem k domácímu využití dost drahé).

 

Ruční mlýnky na kávu

Dáváte přednost ručnímu mlýnku na kávu? Je stylový, umožní vám připravit si kávu hezky po staru a ten proces si také na vlastní kůži zažít. Dnes se vyrábí ruční mlýnky v mnoha provedeních, můžete vybírat od těch s nejmodernějším vzhledem (třeba tento elegantní kousek) až po ty s klasickým vzhledem, ve kterých si mleli kávu naši předkové (například tento krásný mlýnek značky Lodos).

Ruční mlýnky na kávu jsou cenově výhodnější, samotné mletí však musíte obstarat vy. (Ta vůně, co se line z mlýnku při mletí, za to však stojí).

Ruční kávomlýnky se skvěle hodí na přípravu kávy ve french pressu nebo mokka konvičce. Pokud si však chcete umlít kávu na espresso nebo na přípravu pravé turecké kávy (takzvaně „na pudr“), pak je lepší se porozhlédnout po opravdu kvalitním elektrickém mlýnku.

Pokud hledáte opravdu jednoduchý levný mlýnek, pak doporučujeme ruční mlýnek Lodos Temp. Můžete na něm nastavit hrubost mletí a jeho mlecí strojek je opravdu kvalitní. Navíc máte na mlýnek 10 let záruku.

Pro náročnější doporučujeme tento mlýnek značky Porlex Tall. Je odolný, nerezový a umele vám kávu až pro šest lidí. Navíc vám umožňuje namlít si kávu na jakoukoli hrubost a snadno se převáží.

Chcete někomu koupit jako dárek mlýnek na kávu? Pak by se vám mohla líbit tato dárková sada. Najdete v ní již zmíněné mlýnek Lodos Temp a dvě čerstvé zrnkové kávy.

 

Elektrické mlýnky na kávu

Na rozdíl od ručních kávomlýnků šetří elektrické mlýnky vaši energii (fyzickou, nikoliv elektrickou). Mletí kávy je rychlejší, pohodlnější, ale přijdete o zážitek z vlastního mletí. Mohlo by se zdát, že jsou elektrické mlýnky dražší, ale není to pravda. S ručními mlýnky vychází cenově zhruba nastejno, záleží však na typu mlýnku.

Je lepší pořídit si elektrický kávomlýnek s mlecími kameny. Oproti kávomlýnkům s mlecími noži nabízí kvalitnější rovnoměrné namletí.

O elektrických mlýncích jsme se víc rozepsali v tomto článku, takže pokud uvažujete o koupi, určitě si článek přečtěte.

 

 Čištění kávomlýnku

Ať už máte jakýkoli mlýnek, měli byste čas od času vyčistit mlecí kameny či nože, kde zůstávají částečky kávových zrn. Usazené nečistoty, které v mlýnku zůstávají příliš dlouho, mohou nadělat pořádnou neplechu. Pamatujte na to minimálně jednou do měsíce. Skvěle vám k tomu poslouží obyčejný štětec nebo kartáček na zuby.

Jaký používáte kávomlýnek? S jakým máte dobré zkušenosti a s jakým naopak ne? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. martin napsal:

    Skoda, ze jste se vice nevenovali i elektrickym mlynkum, o rucnich jste napsali celkem zajimave info, ale ty elektricke jste nerozvedli :/

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *