Domácí příprava kávy 3.: Jak si kávu umlít?

Už jsme si řekli něco o tom, jak poznat kvalitní zrnkovou kávu a kde ji koupit. V tomto díle naší série článků se podíváme na to, jak zrnka umlít, aby vaše káva měla co nejlepší chuť. Možná vás překvapí, jak moc mletí kávy ovlivňuje výslednou chuť.

Proč si kávu umlít těsně před přípravou?

Už máte čerstvou kvalitní zrnkovou kávu, která vám provonila celou kuchyň, a to jste ji ještě ani neotevřeli. Teď vás čeká mletí kávy. Nejlepší je umlít kávu vždy těsně před tím, než se vrhnete na její přípravu, protože jedině tak dostanete z kávy maximum chuti. Dopředu namletá káva totiž rychle oxiduje a vůně se vytrácí, stačí k tomu jen pár minut a je pryč. Umletá káva velice ráda pohlcuje vlhkost a kyslík jí nedělá dobře.

Pokud si koupíte dopředu umletou kávu, po otevření bude nádherně vonět, ale pak už nijak nezabráníte vyprchávání kávového aroma.

U mleté kávy nikdy vlastně nevíte, co si kupujete (pokud si ji nenecháváte namlít v kavárně). Často se vyrábí z defektních zrn, která by v zrnkové kávě neměla co dělat, ale mletím se to „zamaskuje“.

Pamatujte také na vhodné uskladnění kávy. Vždy je lepší ji kupovat po malých baleních a uchovávat ji někde na místech bez přístupu světla a vlhka. Můžete si také pořídit vakuovou dózu, ve které kávu udržíte co nejdéle čerstvou.

Pokud už tedy máte kvalitní a čerstvou zrnkovou kávu, pak jediné, oč tu běží, je umlít ji na správnou hrubost.

 

Hrubost mletí kávy

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost namletí:

Nikdy nemelte kávu příliš najemno, aby vám nezhořkla.

Velmi jemně namletá káva se hodí na přípravu pravé turecké kávy v džezvě. Poznáte ji podle toho, že připomíná konzistenci hladké mouky.

Jemné mletí je vhodné na espresso. Jemně namletá káva spíše připomíná polohrubou mouku.

Středně hrubě umletou kávu připravujeme v moka konvičce.

Na filtrovanou kávu se nejlépe hodí hrubě umletá káva, která připomíná krystalky krupicového cukru.

Zbývá už jen velmi hrubá káva, která je nejlepší na přípravu ve french pressu.

Obecně platí, že čím kratší čas louhování káva vyžaduje, tím jemnější mletí.

Mletí kávy přesto není žádná věda. Může se vám stát, že to přeženete, ale o dobrou chuť i tak nepřijdete. Zmíněné rady jsou návodem, jak z kávy vytěžit opravdu tu nejlepší chuť  a aroma. Jen pozor, aby se vám lógr nedostal tam, kam nemá (třeba když při přípravě ve french pressu použijete příliš jemně umletou kávu).

Výsledek stojí za to. Věnujte domácí přípravě kávy trochu péče a opravdu poznáte rozdíl.

V dalším díle vám poradíme, jaký mlýnek si vybrat.

A co vy? Kupujete si kávu už namletou nebo si melete doma sami? A jak vám chutná čerstvě umletá káva? 😉

Markéta

Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)

Komentáře
  1. Martin Scigel napsal:

    Dobry den me by zajimalo. rozhoduji se mezi elektrickym a ručnim. Jestli je lepsi keramika nebo ocelove kameny, kavu převažne použivam klasicky na zaleti do hrnku. momentalne si nechavam kavu namlit v kavarne pani se me akorat zepta jestli chci namlit na zaliti nebo na preso. Treba elektricky DeLonghi KG89 se mi libi ale na internetu si lide stežuji že nedokaže dostatečne na jemno pomlit, druhy z nich je od firmy Krups GVX 242 ten ma keramiku. Kavu bych pripravoval pro 2-4 lidi ale nejčasteji pro 2. Co by jste doporučil. V kavarne mi řikaji že elektricke budou kavu přepalovat jak je to u techto elektrických mlýnku? Nebo by stacil ten ruční. Ohledne doz, staci doza ktera uzaviratelna a tesni a je ve skřínce na zrnkovou kavu??

    • Markéta napsal:

      Ahoj, Martine. 🙂

      U elektrických mlýnků si opravdu musíte dát pozor, abyste koupil kvalitní výrobek a kávu si nepřepálil. Proto bych se vyhýbal nějakým podezřele levným a pozorně bych si pročetla recenze. Doporučuju také zakoupit nějaký s mlecími kameny, pozor na mlecí nože. Více o elektrických mlýncích zde: http://kavomil.cz/elektricke-mlynky-na-kavu/

      Já osobně dávám přednost ručním kávomlýnkům. Myslím, že když melete kávu pro 2 až 4 lidi, není to takový problém vše umlít ručně. Můžu doporučit ty od české firmy Lodos. Sama od nich jeden mlýnek mám, melu s ním každý den už asi čtyři roky a pořád je jako nový. Více o Lodosu a odkaz k zakoupení těchto mlýnků zde: http://kavomil.cz/lodos-kvalitni-kavomlynky-ceske-vyroby/

      Co se týče dózy, nemusíte mít nic speciálního, stačí, aby dobře těsnila a skladoval jste ji na suchém místě, kde není světlo. Samozřejmě se ale dají koupit i speciální dózy. 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *